Учени откриха ужасяващи неща в корема на изхвърлен на брега кашалот

3745

Кашалот, изхвърлен на брега на Хаваите през уикенда, вероятно е умрял, отчасти защото е изял големи количества риболовни капани, рибарски мрежи, найлонови торбички и други морски отпадъци, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местни учени.

Случаят с кашалота насочва вниманието към заплахата за дивата природа от милионите тонове пластмаса, които попадат всяка година в океаните.

Тялото на дългото 17 метра животно с тегло 54 431 килограма беше забелязано за първи път на риф край Кауай миналия петък. Ден по-късно приливът го изхвърли на брега.

Кристи Уест от Хавайския университет съобщи, че в отвора на стомашно-чревния тракт на кашалота е имало достатъчно чужди предмети, за да блокират храната. "Наличието на несмляна риба и калмари дава допълнително доказателство за запушване", казва тя.

В стомаха на животното са намерени шест капана за калкан, седем вида рибарски мрежи, два вида найлонови торбички, въдица, плувка от мрежа. Изследователите са открили и останки от калмари, риба и друга плячка.

Това е първият известен случай на кашалот във водите на Хаваите, погълнал изхвърлени риболовни принадлежности, казва още Уест.

Стомахът на бозайника е бил толкова голям, че екипът на Кристи Уест не е успял да го изследва изцяло. Специалистите подозират, че в него е имало още материали, които не са успели да извадят.

COVID-19 доведе до ужасно замърсяване с пластмаса на океаните

Екипът не е открили нищо нередно в другите органи, които е изследвал. Специалистите са събрали проби за скрининг за заболявания и други последващи тестове.

Кашалотите изминават хиляди километри в океана, така че не е ясно откъде са дошли отпадъците.

Учените казват, че над 35 милиона тона (31,9 милиона метрични тона) замърсяване с пластмаса се генерира по Земята всяка година, като около една четвърт от тях се озовават във водата.

Океанските отпадъци вредят на многобройни видове.

Морските птици могат да погълнат пластмаса, равняваща се на до 8 процента от телесното им тегло. Застрашените хавайски тюлени монаси и зелени морски костенурки могат да попаднат в пластмасови мрежи и да загинат. Акулите и другите върховни хищници ядат по-малки риби, хранещи се с микропластмаса, която след това може да застраши собственото им здраве.

Освен че поглъщат пластмаса, големите китове страдат, когато се заплитат в риболовни съоръжения или други въжета в океана. Съпротивлението на отпадъците може да принуди животните да изразходват повече енергия, за да плуват, и да затрудни храненето им, което води до гладна смърт.

Кашалотите са застрашен вид, който се среща в океанските дълбини по целия свят. В доклад на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) от 2021 г. се посочва, че във водите около Хавайските острови има около 4500 кашалота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

8 съвета за красота от най-добрите...
5 храни, които са истински враговете...
Видяхте ли най-бруталната снимка...
Кое е по-полезно: маргаринът...
Какво се случва с организма, когато...
Летните гуми и тяхното влияние...
Ден на изкушението: може ли да...
Експериментално лечение със...
Защо не бива да варим пресни яйца...
Диетолог: Как да отслабнете трайно...
Диетолог разкри колко често трябва...
От мухъла няма да остане и следа,...

Последни новини