Учени разкриха как е правилно да се ядат картофи без риск от диабет

26784

Учени от Австралия установиха, че рискът от развитие на диабет поради консумация на картофи е свързан преди всичко с начина на приготвяне и консумация.

Как е правилно да се ядат картофи без риск от диабет?

Различни данни показват, че желанието за консумация на картофени ястия е тясно свързано с предразположеността на организма към диабет тип 2. Тази храна съдържа много нишесте и въглехидрати и поради тази причина може да повиши нивата на кръвната захар.

5 начина за по-бързо варене на картофите - всяка домакиня трябва да ги знае

Но учените от университета Edith Cowan стигат до извода, че вредата, която периодично се приписва на картофите, не се дължи на всички  компоненти в състава им, а на това как те се приготвят и консумират.

„Повишеният риск от диабет може да не се дължи на самия картоф, а на метода на приготвяне и свързаните с него продукти“, споделят изследователите.

Преди това те са анализираха хранителните данни на 54 000 души, живеещи в Дания, където картофите са почитани и популярни в националната кухня.

Защо хитрите домакини винаги варят картофите със захар?

Учените твърдят, че картофеното пюре, пържените картофи и чипсът могат да увеличат вероятността от диабет - те са наситени с мазнини, не съдържат фибри, консумират се заедно със сосове и други храни, които увеличават количеството мазнини и консумираните калории, но не дават дълго засищане. Редовната им консумация води до затлъстяване и заедно с това до диабет тип 2. 

В същото време експертите са идентифицирали начин за консумацията на картофи без риск от диабет - за целта просто трябва да ги ядете варени и охладени.

„Варените картофи не са статистически свързани с по-висок риск от развитие на диабет“, споделя един от авторите на изследването Пратик Покхарел.

Диетолог разкри свойства на картофите, за които едва ли предполагате

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

5 причини, поради които кафето...
Кардиолог: Усетите ли това по...
Лекар каза как изглежда и как се...
Лекар: Зимната закуска е по-различна...
Храните и напитките, които са...
Лекар: Яжте този зеленчук и ще...
Учени разкриха колко шоколад...
Лекар разкри кой НЕ трябва да яде...
Учени откриха ново свойство на...
Лекар: Тези 4 подправки разтварят...
Лекар: В това количество алкохолът...
Лекар: Тези плодове разтварят...

Последни новини