Учени разкриха мистерията на образуването на континентите

10278
Учени разкриха мистерията на образуването на континентите
Снимка: iStock

Екип от австралийски изследователи са открили доказателства за това как са се формирали и развивали зараждащите се континенти на нашата планета.

Учени от университета Къртин анализирали кристали от минерала циркон в кратона Пилбара в Западна Австралия и потвърдили старата хипотеза, че земните континенти са се формирали в резултат на удари на гигантски метеорити. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.

Земята е единствената известна ни планета, която има континенти – големи масиви от земна кора, разположени в по-голямата си част над нивото на Световния океан, докато останалата периферна част се намира под водата. И макар че това е може би първото нещо, което прави впечатление, когато се наблюдава нашата планета от Космоса, учените все още спорят как са се образували тези континенти.

Авторите на едно от по-ранните изследвания предполагат, че първите суперконтиненти са се появили в резултат на субдукция и тектоника на плочите. Австралийски и белгийски учени обаче през 2020 г. допуснаха, че континентите са се появили в резултат от съвсем различен процес. Изследователите измерили изотопите на желязото и цинка в скали, добивани в Централен Сибир и Южна Африка: тогава химическият състав на пробите показал, че те са се образували в среда без субдукция.

Сега друг екип от университета Къртин е открил доказателства за това как нововъзникващите континенти са се формирали и еволюирали. Учените анализирали състава на кислородните изотопи в цирконовите кристали от кратона Пилбара – най-старата известна област на земната кора на планетата, датираща отпреди 2,5 до 4,0 милиарда години.

Изследователите установили "нисходящ" процес, който е започнал с топенето на скали по-близо до повърхността преди 3,4 – 3,6 милиарда години („показващо кристализация от еволюирала магма, произхождаща от хидротермално изменена базалтова кора, като например в съвременна Исландия") и след това, в периода преди 3,0 – 3,4 милиарда години, се е разпространил по-дълбоко, както се вижда от слоеве от сферични частици.

„Плиткото топене (на първия етап – б.р.) съответства на мащабни сблъсъци, характерни за първия милиард години от историята на Земята. Такива силни въздействия са стартирали механизма на разцепване на земната кора и дългосрочни хидротермални промени, дължащи се на взаимодействие с обширния океан“, пишат учените. Ударите на такива гигантски метеорити, според авторите на статията, са довели до топенето на мантията на планетата с образуването на ядро – най-дебелия слой на Земята. Освен това най-старите породи са се образували преди 3,5 – 3,9 милиарда години, към края на така наречената късна тежка бомбардировка, и това не може да се нарече съвпадение, подчертават изследователите.

„Три четвърти или повече от съвременния обем на континенталната кора са се формирали по време на архейския еон (преди 2,5 – 4,0 милиарда години), когато според мнозина повърхността на Земята е била почти изцяло покрита от най-важния компонент – водата. Най-старата оцеляла континентална кора се състои главно от натриеви гранити от серията тоналит-тронджемит-гранодиорит, образувани в резултат на частично топене на хидратирани базалтови породи (амфиболити) на дълбочина от около 25 – 50 километра“, обобщават учените.

ВИЖТЕ ОЩЕ: България била част от древния континент Балканатолия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com