НА ЖИВОВойната в Украйна

Учени създадоха иновативен строителен материал - хамелеон (СНИМКА)

2518

Изследователи от Чикагския университет са разработили подобен на хамелеон строителен материал, който променя инфрачервения си цвят и количеството топлина, което поглъща или отделя, в зависимост от температурата на заобикалящата среда, пише Юрикалърт.

В горещи дни материалът излъчва до 92 % от съдържащата се в него инфрачервена топлина, което спомага за охлаждането на вътрешността на сградата.

За разлика от това в студените дни се отделят само 7% от инфрачервената топлина, като това допринася сградата да се поддържа топла.

"По същество открихме начин за нискоенергийно третиране на сградата като на човек. Добавяте слой, когато ви е студено, и премахвате слой, когато ви е горещо. Този вид интелигентен материал ни позволява да поддържаме температурата в сградата без огромни разходи за енергия", казва ръководителят на изследването По-Чун хсу, цитиран от Vesti.bg.

Тайната на материала се крие в специален слой, който може да приема две различни форми: твърда мед, която задържа по-голямата част от инфрачервената топлина, или воден разтвор, който я излъчва. Превключването между двете форми се осъществява чрез малък електрически разряд. Това въздействие води до химическа промяна между състоянията, като медта се отлага под формата на тънък филм или се отделя.

Създаденият материал не гори, а цветът му може да се приспособи към архитектурните приложения. Водната фаза е прозрачна и зад нея може да се постави почти всякакъв цвят, без това да повлияе на способността й да поглъща инфрачервено лъчение, обясняват изследователите. Те отбелязват също, че температурата, при която се активира източникът на електроенергия и се променят свойствата на покритието, може да се регулира от потребителя.

В работата си инженерите описват прототип на облицовка за сграда - квадрат с диаметър около 6 сантиметра. За реални приложения голям брой от тези топлорегулиращи секции могат да се комбинират в големи листове, подобни на плочки. Изследването показва, че способността на материала да превключва между двете състояния се запазва дори след 1800 цикъла.

Иновация - вече има гъвкав материал, който копира кожата на хамелеона

Физици от Русия и редица други страни създадоха гъвкав материал, способен да променя цвета си, като кожата на хамелеона, използвайки по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Древна фреска със знаците на Зодиака...
Картите Таро не са били предназначени...
Съвети за избор на подарък за деца...
7500-годишният прокълнат град...
Тайно помещение в Хеопсовата...
Култово място на 7000 г. в Саудитска...
Апокалипсисът на маите: как са...
Фреска с двулики мъже, открита...
Българска или черкезка робиня...
Псусенес: Сребърния фараон със...
Отдавна изчезнали подводни цивилизации...
Най-старите фосили на морски...

Последни новини