Учени: Тези здравословни напитки водят до дефицит на желязо

4052

Три напитки, които са считани за здравословни, могат сериозно да намалят усвояването на желязото. Този минерал е изключително важен за здравето. Той е ключов компонент на хемоглобина - протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове до останалата част от тялото.

Тялото ни до голяма степен зависи от този кислород: по-специално той е необходим за развитието на мозъка, производството на хормони. По този начин недостигът на желязо се отразява негативно на много телесни функции, физическо и психическо здраве.

Лекар: Никога не пийте лекарствата с тези напитки

Напитки, които може да доведат до дефицит на желязо 

Според British Journal of Nutrition консумацията на някои от напитките, които обикновено се приемат за здравословни, може да допринесе за дефицита на този важен микроелемент. По-специално, усвояването на желязо може да бъде потиснато от консумацията на чай."

Специалистите обясняват, че инхибиторният ефект на напитката се дължи на желязосвързващите свойства на катехините в чая – група мощни антиоксиданти. Като цяло изследователите заключават, че усвояването на желязо може да бъде намалено от всички напитки, съдържащи високи концентрации на полифеноли. 

Лекар: Тези 5 напитки лекуват най-бързо болното гърло

Черният чай, кафето и какаото могат да бъдат мощни инхибитори на усвояването на нехем желязо, намиращо се предимно в растителните храни, допълва експертите.

Билковите чайове, като лайка или липов цвят, мента и зелен чай, също могат да нарушат усвояването на желязото. Експертите не препоръчват да пиете тези напитки веднага след хранене, както и да ги пиете в големи количества.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Кардиолог: Усетите ли това по...
Лекар каза как изглежда и как се...
Лекар: Зимната закуска е по-различна...
Храните и напитките, които са...
Лекар: Яжте този зеленчук и ще...
Учени разкриха колко шоколад...
Лекар разкри кой НЕ трябва да яде...
Учени откриха ново свойство на...
Лекар: Тези 4 подправки разтварят...
Лекар: В това количество алкохолът...
Лекар: Тези плодове разтварят...
Силно преработените храни увеличават...

Последни новини