Учени: Този зеленчук предотвратява рак, инфекции и подобрява храносмилането

4145
Учени: Този зеленчук предотвратява рак, инфекции и подобрява храносмилането
Снимка: JALAL SHEIKH / Pixabay

Лечебните свойства на лука са били известни още в Древен Рим, Китай и Индия. Народната медицина също се възползва от свойствата му. И до днес сиропът, направен от този зеленчук, се използва при кашлица и настинка. В Русия алкохолен екстракт от лук се използва като средство за лечение на заболявания на пикочните пътища. Междувременно във Франция лучената супа е широко разпространена като диетично средство за лечение на диабет.

Положителното е, че лукът не губи свойствата си след обработка при готвене. Пържен или задушен, той също е природно лекарство. Все пак най-ценен си остава суровият лук (сок от лук или нарязан на ситно, добавен към салати).

Лукът е съкровищница от здравословни вещества

На какво се дължат повечето лечебни свойства на лука? 
Този зеленчук съдържа много ензими, които подобряват храносмилателната система, и флавоноиди с диуретично действие. Богат е на витамини, най-вече на витамин С и в по-малка степен на витамини А, Е, К, РР, В5 и фолиева киселина, както и на микроелементи: калий (най-голямо количество), фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и цинк. Освен това е нискокалоричен - в 100 грама има само 40 ккал.

Най-сигурният начин да избегнем сълзите, докато режем лук

Лукът е преди всичко естествен антибиотик

Подобно на чесъна, лукът е мощен антибиотик. Той унищожава бактериите, които причиняват кожни инфекции. 
Предотвратява инфекциите и улеснява заздравяването на рани, дори и на тези от изгаряния (сок от лук). Компресите с лук се използват при абсцеси и акне. Летливите компоненти (фитонциди), които се отделят при разрязване, и нелетливите съединения, които се намират в месестата част, са отговорни за този бактерициден ефект.

Лукът е полезен за сърцето

Това е най-важната новина за страдащите от атеросклероза. Лукът е уникален зеленчук, който съдържа естествено вещество, разтварящо съсиреците във вените. Освен това предотвратява образуването им. Според американски учени яденето на един суров лук всеки ден в продължение на поне два месеца понижава лошия холестерол (LDL) и повишава добрия холестерол (HLD). Той допринася и за понижаване на кръвното налягане.

9 впечатляващи ползи за здравето от лука

Лукът намалява риска от рак

Изследователи от Италия и Швейцария провеждат проучване, което показва, че редовната консумация на лук намалява риска от някои видове рак. Най-вече рак на дебелото черво, устата, гърлото , бъбреците и яйчниците. От друга страна, изследователи от САЩ твърдят, че кверцетинът, съединение, което се съдържа в лука, може да предотврати развитието на рак на панкреаса.

Лукът има противовъзпалителен ефект

Той е идеално средство за лечение на всички видове инфекции на горните дихателни пътища: фарингит, синузит, ларингит и дори бронхит. Той е ефективен и при лечението на тонзилит и ангина.

Лукът е отлично средство за храносмилателния тракт

На първо място, той стимулира апетита, като ускорява отделянето на храносмилателни сокове. Той регулира движението на червата, като се бори отлично със запека. Той предотвратява разрастването на храносмилателните и гнилостните процеси в червата и премахва газовете.

Лук за диабетици и още

Суровият лук намалява нивата на кръвната захар.  Затова може да се консумира от диабетици. Той също така предотвратява появата и развитието на диабет благодарение на съдържащия се в него растителен хормон, наречен глюкокинин. Той също така стимулира производството на урина и премахва излишната вода от организма.

Яде ви се лук - ето какво означава това

Не всеки може да яде лук

За съжаление полезните му свойства не могат да се ползват от хора с тежки бъбречни и чернодробни заболявания. Не е препоръчителен за пациенти с проблеми с храносмилателния тракт и за тези, които страдат от сърдечна недостатъчност.

Видове лук

Обикновеният или жълтият лук е най-популярен. Има интензивен вкус и аромат. Ето защо е най-добре да се използва, когато ще го печем или готвим с храна. Той също така е трудно смилаем и трябва да се използва с повишено внимание от хора с чернодробни проблеми или стомашно-чревни и бъбречни нарушения.

Белият или чесновият лук има малко по-мек вкус и се понася по-лесно от хората с чувствителен черен дроб. Той е подходящ за хора, които страдат от проблеми с храносмилането. Може да се консумира суров или пържен. При готвене той губи полезните си свойства. Подходящ е за салати.

Червен лук - всъщност това е обикновен лук, само че с червен цвят. Не е толкова остър на вкус. Подходящ е за салати.

Шалот - дължи специалния си вкус и аромат на наличието на масла, които са по-обилни, отколкото в обикновения лук. Дори и след пържене маслата миришат еднакво. Той има малко по-мек вкус и е леко сладък.  Често се маринова.

Скуош - не е нищо повече от млад лук, който не е напълно оформен с лук. Има мек вкус. Подходящи за салати.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com