Учени: Южноафриканският вариант на коронавируса не се поддава на лечение с кръвна плазма

6456
Учени: Южноафриканският вариант на коронавируса не се поддава на лечение с кръвна плазма
Снимка: iStock/Guliver

Новооткритият в Южна Африка вариант на коронавируса B1351 може да заобикаля антителата, развити при лечение с кръвна плазма от оздравели пациенти. Освен това той може да намали ефекта на ваксините, съобщават учени, цитирани от Ройтерс. Изследването им обаче все още не е потвърдено от независим екип т.е. то е предварително!

Изследователите се надпреварват да разберат дали разпространяваните към момента по целия свят ваксини са ефективни срещу варианта с наименование 501Y.V2. Той беше идентифициран от южноафриканските експерти по геномика в края на миналата година.

Учени: Южноафриканският щам на COVID-19 е по-заразен и по-агресивен

Южноафрикански учени доказаха с поредица изследвания, че откритият неотдавна в страната вариант на новия коронавирус е по-агресивен и з...

"Щамът избягва ефекта от три класа моноклонални антитела“, пише екип от учени от три южноафрикански университета, работещи с Националния институт по заразни болести, цитирани от 24 часа. "501Y.V2 също така заобикаля неутрализиращите антитела, развити чрез преливането на кръвна плазма“, пишат още учените, като добавят, че заключенията им "подчертават опасността от реинфекция и предричат намалена ефективност на настоящите ваксини”.

Ефектът е наблюдаван при 50% от изследвани общо 44 души, прекарали COVID-19, но не южноафриканския вариант - проучени са техни кръвни проби. При другите 50% има отслабен отговор от антителата, а това в общия случай са хора, прекарали по-тежко COVID-19. Не е измерен обаче отговорът на ниво клетъчен имунитет. Авторите на изследването посочват, че трябва да се направят допълнителни изследвания и то не лабораторни, за да се изясни може ли прекарали вече COVID-19 да се инфектират с южноафриканския вариант.

За момента се смята, че новият вариант от Южна Африка е с 50% по-заразен. Той вече се е разпространил в поне 20 държави, след като бе открит и докладван на Световната здравна организация в края на декември. Засега обаче е доминиращ само в Южна Африка.

Южноафриканският вариант е много подобен на вариант на коронавируса, открит и в Бразилия - P1. Но вече второ лабораторно проучване показва, че ваксината "Комирнати" на BioNTech/Pfizer работи срещу британския вариант на коронавируса B117, който има сходна на южноафриканския мутация в S-протеина, наречена N501Y. Тя помага на вируса да се прикрепя по-лесно към човешките клетки - ПОДРОБНОСТИ НАУЧЕТЕ ТУК!

Учени предупреждават: Идват суперщамове на коронавируса

Заради глобалния ръст на заразените с COVID-19 вирусът ще започне да мутира по-активно и ще се появят суперщамове. За това предупредиха...

Но специално в южноафриканския и бразилския вариант има мутация в S-протеина, наречена E484K, която доказано намалява разпознаването на антителата, помагайки на вируса да заобиколи имунната защита, осигурена от предишна инфекция или ваксинация. Този ефект обаче не е абсолютен т.е. вирусът все още не може да се измъкне от всички антитела.

"Тревожа се, че в срок от 6 до 12 седмици ще видим ситуация с пандемията, която не сме виждали досега. И това наистина е предизвикателство, което много хора не виждат", коментира Майкъл Остерхолм, епидемиолог от Университета в Минесота и член на Медицинския съвет за COVID-19 на Джо Байдън.

Още: Калифорнийски вариант на коронавируса тревожи САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com