"Уимбълдън" зачеркна руснаците и беларусите - така печели Путин

8925
"Уимбълдън" зачеркна руснаците и беларусите - така печели Путин
Снимка: Getty images

В средата на тази "страстна" седмица войната в Украйна предизвика трус и в света на спорта. Организаторите на "Уимбълдън" решиха - без тенисисти от Русия и Беларус на най-престижния турнир в света на тениса на корт.

След ковид сагата с Новак Джокович в Австралия, това е второто за годината такова земетръсно решение. В случая на Джокович има много аргументи "за" и "против" - припомнете си в материала "Ти ли излъга, куме, теб ли излъгаха", но спрямо настоящия случай има един аргумент, който бие всички и който е валиден както за ковид драмата на Ноле, така и за "Уимбълдън" драмата на руските и беларуските тенисисти: Вие какво искате, тези хора някак да се изпарят ли?

Решението на "Уимбълдън" е сегрегация и то не за друго, а защото поставя под един знаменател всички руснаци и беларуси. Колко от тях са против делата на Путин и Лукашенко, някой пресметна ли? Защо те да бъдат наказвани за тези дела? Ще кажете, че са могли да се опълчат на диктаторите си, да ги спрат - ами опълчват се. Но когато отсреща има градена с десетилетия репресивна машина, не е толкова лесно. Когато срещу теб е организация на силата, как точно да я махнеш? Това не е като времената на Френската революция - пушките и от едната, и от другата страна са горе-долу равни по сила. Пробвайте да правите смяна на система, която си има танкове, ракети и преторианска гвардия, която съществува само заради Царя, която е пуснала пипалата си навсякъде, следи изкъсо нещата и дебне дали не се оформя организирана съпротива. Царят ако го няма и тези хора ги няма - много силна мотивация да не им пука как точно живеят другите. И да се борят с всички средства да няма промяна.

Подходът на тотална изолация на Русия и Беларус е грешен именно от хуманна гледна точка. Насила хубост не става - западните политици и управници трябва да го разберат. Само ако бъдат спечелени душите и умовете, тогава се получава. Ако толкова голямо мнозинство проумее, че властовият им елит е една чудовищна лъжа и просто спре да я слуша. Точно затова не бива да се елиминира дори най-малката пътечка към душите и сърцата - напротив, трябва да се разширява, да се строят нови и нови пътища. Иначе рискуваме създаване на емоционални бариери, а те са най-силните, най-трудно се рушат и водят до най-големите страдания.

Днес забрана за руснаците и беларусите да играят на "Уимбълдън". Утре забрана изобщо да стъпват в Европа и САЩ. Е тогава къде да идат, какво да изберат, като няма да имат избор? Ще изберат Путин. И като го изберат, той ще може да прави още по-големи злодеяния, които да оправдава с лицемерния Запад. Защо му се дава доктринално оръжие за това? Ако искаш някой да научи нещо, да се промени, не ползваш само тоягата. Не наказваш като в детската градина - Иванчо като дръпне косата на Марийка, всички в ъгъла, защото на госпожата така ѝ е най-лесно. Така се създава огорчение, така се трупат гняв, ненавист, появява се и расте омраза, така се формират проблеми. Хайде поне малко да се мисли, преди само да уголемяваме проблемите.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com