НА ЖИВОВойната в Украйна

Украинската армия получи нареждане да се оттегли от Северодонецк

5456

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай обяви на 24 юни, че украинската армия е получила нареждане да се оттегли от вече разрушения Северодонецк.

„Не разпространявайте слухове за предателство. Никой не изоставя нашите хора, никой не позволява нашите войски да бъдат обкръжени. Ситуацията в момента е такава, че да останем на тези разбити позиции просто за да сме там, няма логика“, каза Гайдай.

Генералният щаб на въоръжените сили съобщи на 24 юни, че сраженията в града продължават.

Най-малко 90% от инфраструктурата на Северодонецк е разрушена, обяви Гайдай в Telegram. Градът е една от двете ключови точки, заедно със съседния Лисичанск, която би дала пълен контрол на руснаците над Луганск.

Губернаторът на областта направи обзор на ситуацията със сигурността в Луганск към сутринта на 24 юни, петък. „За съжаление, ще трябва да изтеглим нашите военнослужещи от Северодонецк, защото няма смисъл да сме на разбити позиции - броят на загиналите расте. Руснаците обстрелват Северодонецк почти всеки ден в продължение на четири месеца. Инфраструктурата на града е напълно разрушена, 90% от къщите са повредени или разрушени“, заяви той.

„От страната на Золоти и Тошкивка към Лисичанск руснаците настъпват, други сили проникват в покрайнините на града, но са изтласкани. Шест инсталации за изстрелване на ракети Точка-У напуснаха Старобилск в посока Лисичанск“, добави Гайдай.

Украинският журналист Юри Бутусов също пише в социалните мрежи, че украинските сили се оттеглят от Северодонецк.

Още преди повече от седмица стана ясно, че руснаците контролират жилищните райони на града, а украинците удържат индустриалната зона. Там е разположен заводът „Азот“, който е една от последните местни крепости. По данни на Гайдай от 22 юни – в него се намират над 560 души, включително близо 40 деца. Става въпрос предимно за служители на централата и техните семейства, които са разположени в бомбоубежища.

Междувременно американският Институт за изучаване на войната съобщи в ежедневния си доклад, че руската офанзива в Донбас вероятно ще бъде в застой през следващите седмици. Това съвпада с информацията на британското разузнаване, разпространена от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън – че ходът на Кремъл ще се забави заради изчерпване на ресурсите.

Руските сили са постигнали „значителен напредък“ в района Северодонецк-Лисичанск през последните дни и украинските войски продължават да трупат висок брой смъртни случаи, гласи докладът на института.

„Въпреки това украинските сили постигнаха основната си цел в битката, като забавиха и отслабиха руските войски. Експертите прогнозират, че руските настъпателни операции вероятно ще спрат през следващите седмици“, смятат още от американския мозъчен тръст.

В четвъртък руските сили поеха контрола над още територии на юг от Северодонецк и Лисичанск, което породи опасения, че украинските войски скоро ще бъдат обкръжени там.

Луганск, заедно с Донецк, съставляват района на Донбас. Президентът на Русия Владимир Путин твърди, че рускоговорящите в Донбас са станали жертви на геноцид - едно от основните оправдания, с които той обоснова нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

САЩ изпращат на Украйна 450 млн. долара помощ - главно ракетни системи

Съединените щати изпращат нова порция военна помощ на Украйна, съобщи Белият дом в четвъртък, като пратката на стойност 450 млн. долара...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Взрив на алкохолизъм, изнасилвания...
Русия е поръчала стотици дронове...
САЩ ще предадат на Украйна бойни...
Два влака се удариха край Барселона...
Украйна твърди, че е свалила 14...
Безпрецедентно: Германия арестува...
16 загинали след сблъсък между...
Сателитни снимки: Разрушенията...
Кремъл хем успокоява за втора...
Шефът на латвийския СЕМ подкрепял...
Протести и безредици в Гърция...
След Донецк: Зеленски посети...

Последни новини