Украинската армия получи нареждане да се оттегли от Северодонецк

5611
Украинската армия получи нареждане да се оттегли от Северодонецк
Снимка: Getty Images

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай обяви на 24 юни, че украинската армия е получила нареждане да се оттегли от вече разрушения Северодонецк.

„Не разпространявайте слухове за предателство. Никой не изоставя нашите хора, никой не позволява нашите войски да бъдат обкръжени. Ситуацията в момента е такава, че да останем на тези разбити позиции просто за да сме там, няма логика“, каза Гайдай.

САЩ изпращат на Украйна 450 млн. долара помощ - главно ракетни системи

Съединените щати изпращат нова порция военна помощ на Украйна, съобщи Белият дом в четвъртък, като пратката на стойност 450 млн. долара...

Генералният щаб на въоръжените сили съобщи на 24 юни, че сраженията в града продължават.

Най-малко 90% от инфраструктурата на Северодонецк е разрушена, обяви Гайдай в Telegram. Градът е една от двете ключови точки, заедно със съседния Лисичанск, която би дала пълен контрол на руснаците над Луганск.

Губернаторът на областта направи обзор на ситуацията със сигурността в Луганск към сутринта на 24 юни, петък. „За съжаление, ще трябва да изтеглим нашите военнослужещи от Северодонецк, защото няма смисъл да сме на разбити позиции - броят на загиналите расте. Руснаците обстрелват Северодонецк почти всеки ден в продължение на четири месеца. Инфраструктурата на града е напълно разрушена, 90% от къщите са повредени или разрушени“, заяви той.

„От страната на Золоти и Тошкивка към Лисичанск руснаците настъпват, други сили проникват в покрайнините на града, но са изтласкани. Шест инсталации за изстрелване на ракети Точка-У напуснаха Старобилск в посока Лисичанск“, добави Гайдай.

Украинският губернатор Павло Кириленко: В Донецка област не е безопасно!

Нито един град в Донецка област вече не е безопасно място за пребиваване. Това предупреди днес губернаторът на източния украински регио...

Украинският журналист Юри Бутусов също пише в социалните мрежи, че украинските сили се оттеглят от Северодонецк.

Още преди повече от седмица стана ясно, че руснаците контролират жилищните райони на града, а украинците удържат индустриалната зона. Там е разположен заводът „Азот“, който е една от последните местни крепости. По данни на Гайдай от 22 юни – в него се намират над 560 души, включително близо 40 деца. Става въпрос предимно за служители на централата и техните семейства, които са разположени в бомбоубежища.

Междувременно американският Институт за изучаване на войната съобщи в ежедневния си доклад, че руската офанзива в Донбас вероятно ще бъде в застой през следващите седмици. Това съвпада с информацията на британското разузнаване, разпространена от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън – че ходът на Кремъл ще се забави заради изчерпване на ресурсите.

Руските сили са постигнали „значителен напредък“ в района Северодонецк-Лисичанск през последните дни и украинските войски продължават да трупат висок брой смъртни случаи, гласи докладът на института.

Украйна: Русия да спре ужасната "игра на глада"

Украйна призова лидерите на страните от Африка да подкрепят Киев във войната му с Русия и да окажат натиск върху Москва да разреши изно...

„Въпреки това украинските сили постигнаха основната си цел в битката, като забавиха и отслабиха руските войски. Експертите прогнозират, че руските настъпателни операции вероятно ще спрат през следващите седмици“, смятат още от американския мозъчен тръст.

В четвъртък руските сили поеха контрола над още територии на юг от Северодонецк и Лисичанск, което породи опасения, че украинските войски скоро ще бъдат обкръжени там.

Луганск, заедно с Донецк, съставляват района на Донбас. Президентът на Русия Владимир Путин твърди, че рускоговорящите в Донбас са станали жертви на геноцид - едно от основните оправдания, с които той обоснова нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа