Украинската армия се учи да се бори с иранските дронове

6490
Украинската армия се учи да се бори с иранските дронове
Снимка: Getty Images

В Украйна си дават среща всякакви стари и нови оръжия, включително и станалите модерни дронове. САЩ изпратиха на Киев безпилотници и дори бе оповестен куриозен случая как такъв летателен апарат пуснал бомба в отворения люк на руски танк.

Излязоха съобщения, че Иран продава на Русия неопределено количество безпилотни самолети. Между редовете на съобщението се прокрадваше мнението, че те не били особено ефективни. Това даде повод за журналистическа проверка.

Сега в Украйна иранските дронове "Шахед" (Shahed) изпълняват бойни задачи по цялата стотици километри дълга линия на съприкосновение. На бойно дежурство иранската техника е под руското име "Герань".

През миналата седмица ирански безпилотни самолети-камикадзе са нанесли масирани удари на украински подразделения в Харковска, Николаевска и Днепропетровска области. Украинското командване отбелязва, че вражеските безпилотни самолети ги атакуват почти всекидневно.

В ранна утрин „Геран-2”са атакували няколко военни обекта в Одеса, включително щаба на оперативното командване "Юг" на украинската армия, откъдето са планирани и ръководени повечето от операциите, проведени от въоръжените сили на Украйна в южното направление.

Според съобщения от украински източници два дрона камикадзе Geran-2 (Shahed-136), са работили по сградата на щаба с кратък интервал. Ударът с дронове се потвърждава и от градските власти, включително от кмета на Одеса Генадий Труханов. Опитите за сваляне на самолетите камикадзе се оказали неуспешни.

Руският окупационен корпус използва "Геран" основно срещу тежка техника - унищожават се бронетранспортьори и самоходни артилерийски установки.

В североизточната част на Харковска област, заета от силите на украинската 92-ра отделна механизирана бригада, безпилотни самолети унищожили американска гаубица М777 (на жаргон „трите топора), а в Очаков „Геран” потопили пристанищен влекач.

Неочаквано излезе колонка в американското издание 19 Forty Five. В нея офицери от НАТО считат иранските "шахиди" като сериозна заплаха за украинската армия. Капитанът от американската армия Кам Макмилън, служил в Ирак, дори причислява иранските дронове за един от най-модерните видове оръжия.

Макмилън съобщава, че докато са служили в Ирак, много от неговите войници също са подценявали заплахата от иранските дронове. Скоро обаче станало ясно колко уязвима е американската система за ПВО за тях.

Ирански дронове редовно са атакували американски и коалиционни сили в Близкия изток. Дроновете се промъквали многократно през плътната американска защита и са удряли цели в американски бази. В Украйна тези оръжия представляват дори по-голяма заплаха от тази, пред която са изправени американските сили и техните съюзници в Близкия изток, казва Макмилън.

Иранските дронове са се доказали по време на многобройни войни в страните от Персийския залив. Дроновете Shahid многократно са атакували военни цели и инфраструктура в Саудитска Арабия, Израел и ОАЕ. По-специално, през февруари 2018 г. ирански дрон, пуснат от сирийска територия, беше свален над Израел.

През януари 2019 г. бунтовниците хуси (считани за проксита на Иран) се опитаха да използват, за да атакуват правителствен конвой, именно „Шахид”.

Иранската безпилотна програма получи интензивно развитие през 2011 г. Тогава иранските специални служби извършиха блестяща операция, като буквално откраднаха американски разузнавателен дрон RQ-170.

Дотогава американците летяха безнаказано над територията на Иран, правейки снимки от въздуха. Именно по време на такъв полет близо до град Кашмар ирански военни хакери хакнаха американски дрон и го принудиха да кацне на тяхно военно летище.

Пентагонът, за да запази лицето си, обяви, че дронът е свален от иранската противовъздушна отбрана. Иран дори подаде жалба до ООН във връзка с нарушаването на въздушното му пространство. И в същото време започна скоростно да изучава дрона, разглобявайки го на съставните му части.

Не след много време от залавянето на дрона се появи негово копие под името Shahed 171 Simorgh (произвеждан в две версии: разузнавателна и щурмова). Скоро беше създадена по-опростена версия на Shahed Saegheh.

Дроновете са произведени от Iranian Aircraft Industrial Company. А основният купувач е Корпусът на иранската революционна гвардия (IRGC).

Твърди се, че Русия е закупила 3 типа дронове - Шахед-129, Шахед-136 и Шахед-191, пише капитан Макмилън.

Shahed-136 е така нареченият loitering боеприпас: дронът самостоятелно проследява целта и я унищожава.

Shahed-129 и Shahed-191 са безпилотни летателни апарати, които могат да извършват разузнаване, наблюдение, прицелване и разузнаване, както и да доставят управляеми боеприпаси.

Няколко конструктивни характеристики правят иранските дронове практически неуязвими, твърди капитан Макмилън.

Поради малкото си радарно сечение, сравнително ниска скорост и малка височина над терена, иранските дронове са изключително трудни за проследяване от радар. В крайна сметка те нямат характеристиките на пилотирани самолети, за които са разработени повечето съвременни системи за противовъздушна отбрана.

Дори ако украинските сили успеят да идентифицират и проследят ирански дронове, те са трудни за сваляне.

Украйна: За първи път Русия нанесе удари с ирански дронове край Киев

Десетки пожарникари бяха изпратени днес да гасят пламъците в град близо до украинската столица Киев, станал обект на множество въздушни...

Американските сили в Близкия изток прекараха години в изграждането на ефективна защита срещу иранските камикадзета. Украйна е лишена от такава възможност.

„Украинските войски нямат лукса да бъдат на фиксирани, статични отбранителни позиции, където да са почти изцяло съсредоточени върху защитата си. Те не могат да разположат необходимите средства за противовъздушна отбрана и да имат активи и персонал на свое разположение по всяко време“, заявява Макмилън.

Въпреки това украинските войници се стараят да противодействат на дроновете: при индикации за появата им те мятат върху техниката маскировъчни мрежи, укриват се и насочват цевите на автоматите нагоре.

Макмилън припомня, че освен с безпилотни самолети, украинските войски са атакувани и с всякакви други видове оръжия - от ракети до самолети.

Автор: Ганчо Каменарски, по публикации в чужди издания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com