НА ЖИВОВойната в Украйна

Украински филм за сваления полет MH17 ще дебютира на най-големия фестивал в САЩ

1091

Украинският режисьор Роман Любий ще представи за първи път документалния си филм за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г. Световната премиера на „Железни пеперуди“ („Iron Butterflies“) ще е на най-големия независим филмов фестивал в САЩ – „Сънданс“, през януари 2023 г.

"Този филм е посветен на пътниците и екипажа на полет MH17 и на всички жертви на руската агресия в Украйна. Това е нашият отговор на убийците и лъжците - от нас като украински граждани и като граждани на света", каза Любий, цитиран от Kyiv Independent.

Свалянето на самолета, пътуващ от Амстердам до Куала Лумпур, над Донбас преди повече от 8 години доведе до смъртта на 298 души – пътници и екипаж. През ноември Окръжният съд в Хага произнесе тежки присъди срещу трима от четиримата обвиняеми по делото. Това са руснаците Игор Гиркин (Стрелков) - бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР), и Сергей Дубинский, както и украинският гражданин Леонид Харченко. Бившият руски военен Олег Пулатов бе оправдан.

Дубинский, Гиркин и Харченко са виновни за съучастие в убийство бяха осъдени на доживотен затвор, реши съдът. Сепаратистите са объркали самолета "Боинг 777" с военен, но това не ги оправдава.

В "Железни пеперуди" Любий изследва обстоятелствата около свалянето на полет MH17, руската пропагандна реторика около него и реакцията на международната общност спрямо това престъпление. Филмът съчетава архивни кадри, изрезки от дела, фрагменти от телевизионни репортажи и новинарски съобщения на различни средства за масова информация, интервюта, документални наблюдения, "елементи на пърформанс и анимация".

Според продуцента на филма Андрий Котляр участието във фестивала в Сънданс е "възможност да се предаде на международната общност истината за руската пропаганда, която е разбита на пух и прах". Документалната продукция е създадена от украинския независим режисьорски колектив Babylon13 в копродукция с Trimafilm и RBB/ARTE (Германия).

ОЩЕ: Зеленски приветства присъдите за MH17 и поиска Русия да се подведе под отговорност

Осъденият за сваляне на полет MH17 Игор Гиркин е в Москва - обяви, че го уволнили от армията

Игор Гиркин (Стрелков) – бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република и обвинен за свалянето на полет MH17 на малайзи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Кино

Отиде си звезда от "Стар Трек"...
Никол Кидман ще участва в екранизация...
Филмът "Шекспир като улично куче"-...
Подготвя се премиера на втората...
Създателят на "Шесто чувство":...
От 90 до 0: тазгодишните награди...
Още един специален гост пристига...
Обявиха номинациите за "Оскар",...
Документалният филм на Шон Пен...
"СФФ тийн" – конкурсна програма...
Филмът "Васил" с Иван Бърнев тръгва...
В Русия официално забраниха показването...

Последни новини