НА ЖИВОВойната в Украйна

Украински съд издаде заповед за арест на бивш шеф на централната банка

1138

Висшият антикорупционен съд на Украйна издаде задочна заповед за арест на Кирило Шевченко - бивш председател на Националната банка на Украйна. Това съобщи Центърът за антикорупционни действия на 8 декември, цитиран от Kyiv Independent.

Шевченко е заподозрян в организиране на корупционна схема за присвояване на 206 млн. гривни (над 5,5 млн. долара) от украинската банка "Укргазбанк".

Решението на съда може да бъде основание за екстрадирането на бившия банков шеф от Австрия, където се предполага, че в момента се лекува. Ако Шевченко се върне в Украйна, той трябва да бъде задържан на границата и изправен пред съда в рамките на 48 часа, се казва в доклада.

Кирило Шевченко беше назначен за председател на Националната банка на Украйна през юли 2020 г. През октомври 2021 г. Bloomberg съобщи, че президентът Володимир Зеленски иска да го уволни. Зеленски публично постави под въпрос работата на Шевченко и дори заяви, че съжалява за назначаването му.

През октомври 2022 г. украинският парламент взе решение да уволни шефа на централната банка. Той обясни оставката си със "здравословни причини", утежнени от "двугодишен политически натиск", който се е засилил, преди да напусне поста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Финанси

Fitch: България е в риск от забавяне...
Каква е общата стойност на възпоменателните...
Спестяванията на домакинствата...
Жилищното кредитиране забави...
Платете местни данъци и такси...
Банките в САЩ замислят конкурент...
При цифровото евро транзакциите...
Икономист: 1 януари 2024 г. е възможна...
Журналист: Две са разследванията...
Росица Велкова: Пласирахме успешно...
Стана ясно колко е средният осигурителен...
Управителят на Банката на Англия...

Последни новини