Украйна обяви кога най-късно иска да е член на ЕС, в блока не са съгласни

2559
Украйна обяви кога най-късно иска да е член на ЕС, в блока не са съгласни
Снимка: Getty Images

Украинският премиер Денис Шмигал обяви кратък двугодишен график за осигуряване на членство в ЕС, който със сигурност ще доминира в дискусиите по време на историческата среща на върха ЕС-Киев тази седмица.

Проблемът? Никой в ЕС не смята, че тези 2 години са реалистичен период за евроинтеграцията на нападнатата от Русия страна.

Източници от ЕС: Законът позволява замразени руски активи да отидат за Украйна

Държавите членки на Европейския съюз са били уведомени, че блокът има законовото право временно да използва поне 33,8 млрд. евро о...

"Имаме много амбициозен план да се присъединим към Европейския съюз през следващите две години", каза Шмигал пред Politico. "Така че очакваме, че тази година, през 2023 г., вече ще можем да проведем този предварителен етап на преговори за влизане".

Така той хвърли ръкавицата към Брюксел, който се опитва да запази украинското членство за по-напред в бъдещето.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон заяви, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини. Дори лидерите на ЕС, които подкрепиха предоставянето на статут на страна кандидат през юни миналата година, признават, че перспективата за реално присъединяване на Киев е отдалечена на доста години напред. В крайна сметка държави кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат с десетилетия.

Темата с евроинтеграцията на Украйна е "главоблъсканица за ЕС", пише Politico. Мнозина твърдят, че Брюксел има особена отговорност пред Киев. В края на краищата - именно яростта на украинците от решението на президента Виктор Янукович да се оттегли от споразумението за политическо и икономическо асоцииране с ЕС по нареждане на Русия предизвика въстанието на Майдана през 2014 г. Както се изрази председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: Украйна е "единствената страна, в която хората бяха застреляни, защото се увиха в европейското знаме".

Близките съюзници на Украйна в ЕС - като Полша и балтийските страни - твърдо подкрепят стремежа на Киев за членство, тъй като го възприемат като демокрация, която се противопоставя на агресора. Много държави от старата гвардия на ЕС обаче са доста по-предпазливи, тъй като Украйна може да размие техните собствени правомощия и привилегии. Украйна и Полша - с общо население от 80 милиона души - биха могли да се обединят, за да съперничат на Германия като политическа сила в Европейския съвет, а някои твърдят, че Киев би бил прекалено голям "изтощител" на бюджета на ЕС. 

Орбан отблокира 500-те млн. евро военна помощ от ЕС за Украйна

Унгария е вдигнала ветото над военната помощ на ЕС за Украйна на стойност 500 милиона евро, която е в рамките на Европейския механизъм ...

Шмигал заяви, че се надява в петък Украйна да постигне "значителен напредък", особено в конкретни области - споразумение за безвизов режим за промишлени стоки, спиране на митата върху украинския износ за още една година, "активен напредък" по присъединяването към схемата за разплащания SEPA (Единна зона за плащания в евро) и включването на Украйна в зоната за мобилен роуминг на ЕС. "Очакваме напредък и ускоряване на пътя ни към подписването на тези споразумения", каза той.

Горещата тема, а и една от основните въпросителни пред присъединяването на Украйна към ЕС, ще бъде борбата с корупцията. Заместник-министърът на инфраструктурата беше уволнен, а заместник-министърът на външните работи се оттегли този месец заради скандали, свързани с военни печалби при обществени поръчки. Имаше и още чистки - четете повече тук.

"Нуждаем се от реформирана Украйна", заяви един от високопоставените служители на ЕС, който участва дейно в подготовката на срещата на върха. "Не можем да имаме същата Украйна, каквато беше преди войната".

Шмигал настоява, че правителството на Володимир Зеленски се отнася сериозно към този проблем. "Имаме подход на нулева толерантност към корупцията", каза той, като посочи "светкавичната скорост", с която бяха отстранени високопоставени служители този месец. "За съжаление, корупцията не се е родила вчера, но ние сме сигурни, че ще я изкореним", добави премиерът и открито заяви, че това е ключово за пътя на страната към ЕС.

Той също така заяви, че правителството е готово да преразгледа законодателството относно Конституционния съд на страната, за да отговори на изискванията както на Европейската комисия, така и на Венецианската комисия. Промените могат да бъдат направени още тази седмица - преди срещата на върха, каза Шмигал.

Зеленски: Терорът не трябва да има място в днешния свят. Нито в Израел, нито в Украйна

Терорът не трябва да има място в днешния свят. Нито в Израел, нито в Украйна. Това написа в Twitter президентът на Украйна Володимир Зе...

Въпреки че Украйна обяви реформа на Конституционния съд, особено по отношение на начина на назначаване на съдиите, Венецианската комисия все още има опасения относно правомощията и състава на консултативната група от експерти - органът, който подбира кандидатите за съда. Целта е да се избегне политическа намеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа