Украйна ще инвестира в безпилотни самолети 550 млн. долара през 2023 г.

3405
Украйна ще инвестира в безпилотни самолети 550 млн. долара през 2023 г.
Снимка: Zala Aero Group

Украйна ще похарчи близо 550 млн. долара за безпилотни летателни апарати през 2023 г. и вече са подписани 16 сделки за доставка с украински производители. Това съобщи министърът на отбраната Олексий Резников. 

ОЩЕ: Неутрална Швейцария обмисля военна подкрепа за Украйна - и има 96 танка "Леопард"

"През 2023 г. увеличаваме поръчките на безпилотни летателни апарати за въоръжените сили на Украйна. Планираме да отделим над 540 млн. долара за този сегмент", написа Резников във Facebook. 

Украйна е получила значителни доставки на БЛА от своите партньори - от оборудвания с ракети Bayraktar TB2 на Турция до разузнавателния дрон Black Hornet, произведен в Норвегия, който тежи по-малко от 33 грама. 

Сега Киев се стреми да увеличи вътрешното производство, за да изгради това, което официалните лица определят като "армия от безпилотни самолети".

"Независимостта на военнопромишления комплекс е един от факторите за отбранителната способност на страната", пише Резников.

Миналата седмица украинските военни обявиха, че ще започнат да създават компании за производство на щурмови дронове в рамките на въоръжените си сили, а Резников заяви, че Министерството на отбраната е получило заявки с предложение за 75 различни дрона украинско производство.

А боевете на територията на Украйна продължават. Президентът Володимир Зеленски поиска от съюзниците още оръжия, за да може страната му да се справи с руската инвазия.

На историческата среща в Киев европейските лидери изразиха подкрепа за страната.

Украинският президент Зеленски настоя за бързо присъединяване на страната му към Европейския съюз след срещата в Киев. По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Киев все още има да извърви дълъг път, преди да стане член на блока. Зеленски обаче посочи, че лидерите на блока са запазили перспективата за започването на преговори за присъединяване.

Зеленски: Европейският съюз официално подкрепи украинската формула за мир (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е възможно преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз да започнат...

"Съществува разбиране, че е възможно преговорите за членството на Украйна в ЕС да започнат още тази година. Партньорите също така разбират, че тази година, както и миналата, трябва непрекъснато да засилваме отбранителната подкрепа на нашата страна и натиска върху Русия, по-специално санкционния натиск. Подготвяме Украйна за по-широка интеграция във вътрешния пазар на ЕС - това означава повече приходи за украинските компании, повече производство и работни места в нашата страна, както и повече приходи за държавния и местните бюджети".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че следващият, десети пакет европейски санкции, ще ограничи допълнително търговията и достъпа до технологии, от които се ползва руската военна индустрия.

Съединените щати ще доставят още оръжие и боеприпаси за Украйна на стойност 2.175 млрд. долара. От Пентагона потвърдиха, че в доставката са включени боеприпаси с прецизно насочване, които могат да поразяват цели на над 150 километра разстояние - близо двойно повече от използваните досега.

По-рано и германското правителство потвърди, че е разрешило износа на десетки танкове "Леопард 1" за Киев, след като бъдат ремонтирани.

ОЩЕ: Какво правят ЕС и Германия за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа