НА ЖИВОВойната в Украйна

Унгария глоби Ryanair със 780 000 долара, подвела клиентите си

1865

Унгария е наложила глоба в размер на 300 млн. форинта (780 000 щатски долара) на нискобюджетната авиокомпания Ryanair. Решението на правителството на Виктор Орбан идва след разследване за защита на потребителите във връзка с това, че компанията е "подвела клиентите с нелоялните си бизнес практики", съобщи министърът на правосъдието Джудит Варга.

Властите започнаха процедура срещу авиокомпанията на 10 юни по подозрение, че е прехвърлила извънредния данък към клиентите. Става въпрос за специален налог, налаган на индустрията.

През май правителството на Орбан обяви данък на стойност 800 млрд. форинта върху "допълнителните печалби", реализирани от големи компании. Той имаше за цел да запълни дупките в бюджета, което му помогна и да бъде преизбран през април, припомня "Ройтерс".

ОЩЕ: Орбан обяви извънредни данъци, които ще ударят унгарския бизнес

Ryanair призова правителството на Унгария да се откаже от новия данък, който се начислява за всеки заминаващ пътник. "Данъкът ще навреди на унгарския туризъм и на икономиката", заявиха тогава от авиокомпанията.

Ryanair, която изрази несъгласие и с това, че данъкът се налага на губещ отрасъл, заяви, че ще бъде принудена да премести капацитета си за растеж в страни, които работят за възстановяване на трафика след пандемията от коронавирус.

Конкурентният авиопревозвач Wizz Air, който е с централа в унгарската столица Будапеща, обясни, че ще отнеме много време, докато авиоиндустрията се върне към нивата на приходите и рентабилността отпреди пандемията COVID-19. Оттам смятат, че данъкът ще възпрепятства възстановяването на туристическия сектор.

Моделът "Орбан": това ли е началото на края?

Вече повече от десет години унгарският премиер Виктор Орбан държи Европейския съюз в напрежение, а Брюксел все още не може да открие на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Руската пропаганда заговори...
Колко са загубите на украинската...
Испанската полиция залови пратка...
Френското правителство се готви...
ООН очаква съвсем скоро да бъде...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 01.12....
Попеску: Неутралитет на Молдова...
Германия призна Гладомора в Украйна...
Ще наложи ли Западът таван на цената...
Руснаците изяли бизона, елена...
Зеленски към Мъск: Ела в Украйна,...
В Одеса решиха: Свалят паметниците...

Последни новини