Унгария наложи вето в ЕС за помощта от 18 млрд. евро за Украйна

2939
Унгария наложи вето в ЕС за помощта от 18 млрд. евро за Украйна
Снимка: Getty Images

Унгарското правителство блокира споразумението за пакет от помощи на ЕС за Украйна в размер на 18 млрд. евро този вторник. Това принуждава Европейската комисия и останалите държави от блока да търсят алтернативно решение, за да гарантират, че Киев ще получи необходимите средства още през януари.

ЕК ще проучи как да осигури необходимото решение за Украйна, заяви комисарят по бюджета на ЕС Йоханес Хан по време на открито заседание на финансовите министри на блока, предаде Politico. Това решение обаче ще изисква от страните от ЕС да предоставят национални бюджетни гаранции, които в някои случаи се нуждаят от парламентарно одобрение - т.е. може да отнеме известно време.

Германия и Франция искат отстъпка за Орбан - ЕС да замрази по-малко пари за Унгария

Министрите на финансите и на икономиката от страните членки на ЕС се събират днес в Брюксел и се очаква да гласуват предложението на Ев...

Унгарският министър-председател Виктор Орбан използва правото на вето върху решението като лост, за да отблокира част от замразените евросредства за страната си. Припомняме, че ЕК предложи на Будапеща да не се отпускат общо 13 млрд. евро (от еврофондове и по Плана за възстановяване), тъй като унгарското правителство не е предприело нужните реформи в областта на върховенството на правото. Германия и Франция обаче настояват за отстъпки спрямо Орбан, за да може той да отблокира помощта за Украйна.

ЕС се ангажира да помага финансово на Киев през цялата 2023 г., като отпуска по 1,5 млрд. евро на месец под формата на заеми с изгодна лихва.

Унгарското вето от вторник означава, че решенията по всички останали документи от дневния ред на финансовите министри са отложени. Става въпрос за минималната ставка на корпоративния данък, която Будапеща също блокира, унгарския План за възстановяване и свързаните с него безвъзмездни средства в размер на 5,8 млрд. евро, както и решението за замразяване на 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС за Будапеща заради проблеми с корупцията.

"Не успяхме да приемем пакета като цяло, но няма да се обезкуражим", заяви чешкият министър на финансите Збинек Станюра в качеството си на председател на срещата на финансовите министри. "Амбицията ни остава да започнем да изплащаме средства на Украйна през януари". Той призова Съветът на ЕС да работи върху решение, подкрепено от 26 страни членки, за да се избегне ветото на Будапеща.

Какво ще стане, ако ЕС спре милиардите за Унгария?

Унгарското метро е най-старото в континентална Европа. Някои от линиите му се нуждаят от ремонт. Много полезни биха били тук парите от ...

Сега чешкото председателство на Съвета на ЕС трябва да реши как да продължи напред - чрез евентуална нова среща на върха на финансовите министри по-късно през декември, като възможна дата се посочва 12 декември, или да пренесе въпроса на срещата на лидерите от ЕС в средата на месеца.

Правителствата на ЕС трябва да заемат позиция относно замразяването на средствата за Унгария до 19 декември. Планът за възстановяване на Орбан трябва да бъде одобрен до края на годината или той рискува да загуби 70% от безвъзмездните средства в размер на 5,8 млрд. евро.

ОЩЕ: Литва: Блокирането от Унгария на помощта за Украйна е неморално

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа