Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия

9672
Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия
Снимка: Getty Images/Guliver

Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия (EК), предадоха световните агенции.

За пръв път в историята жена оглавява Еврокомисията, на този пост тя наследява Жан-Клод Юнкер. Гласуването за председател на ЕК приключи. За германката гласуваха 383 евродепутати, 22-ма се въздържаха, а 327 бяха "против".

Родената в Брюксел Фон дер Лайен разчита на проевропейския вот – тя обяви стремежа си към по-обединена и справедлива Европа, основана на толерантност и равенство между хората и общностите, която да отговори на актуалните предизвикателства като многополюсния свят, дигитализацията, климатичните промени, социалните неравенства, демографската криза, миграцията и др. Германският кандидат ще подкрепи даването на законодателна инициатива на Европейския парламент, вярвайки, че по-силното партньорство между Комисията и Парламента ще укрепи обединена Европа.

Климатични промени

Фон дер Лайен предложи "зелена сделка" за Европа, огромно намаляване на вредните емисии до 2030 г., данък върху въглеродния диоксид и създаването на европейски закон за климата, така че континентът да стане климатично неутрален до 2050 г. "Независимо къде се намираме на континента, усещаме тези промени директно върху нас. Емисиите трябва да струват толкова, че да променят поведението ни", категорична бе тя.

Социални мерки

Германката ще се бори за справедливи европейски данъци, включително и върху технологичните гиганти. Ако компании като Apple, Google, Amazon и Facebook искат да се възползват от плюсовете на европейския пазар, те трябва да споделят и отговорностите.

Икономика и бизнес

Фон дер Лайен смята да съживи европейската икономика чрез подпомагане на малките и средни предприятия, които са гръбнак на тази икономика. Трябва да се премахнат всички бариери пред тях на единния пазар и най-после да бъде завършен съюза на капиталовите пазари. Нужно е разхлабване на строгата фискална дисциплина - Пактът за стабилност и растеж (ПСР) да стане по-гъвкав и не толкова ограничаващ. Нужни са икономически реформи и публични инвестиции.

Равенство между половете и защита на жените

Фон дер Лайен ще работи за пълно равенство между половете в ЕК – тъй като жените са половината от населението на ЕС, заслужават да получат своя справедлив дял в управлението. Майката на 7 деца обеща да води сериозна борба срещу насилието срещу жени, искайки да се въведат мерки срещу него в договорите на ЕС, а Истанбулската конвенция да бъде общоприета от всички държави в блока.

Коя е Урсула фон дер Лайен?

Урсула фон дер Лайен е майка на седем деца и министър в четири правителства, дъщеря на премиер на Долна Саксония и потомка на един от най-успешните руски индустриалци барон Лев Герасимович Кноп, припомня БГНЕС.

Първите 13 години от живота си германският политик прекарва в Брюксел. Баща ѝ Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема редица ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност – предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС). Тъкмо благодарение на тази предистория, и за разлика от много свои колеги министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен говори перфектно английски и френски, а на международната сцена се чувства като риба във вода.

Изборът на фон дер Лайен за шеф на ЕК изглежда доста несигурен

Европейският парламент е разделен в мненията си за кандидата за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а изборът ѝ з...

След завършване на гимназия Урсула фон дер Лайен учи в университетите в Гьотинген и Мюнстер, където изучава икономика. През 1978 г. учи в Лондон бизнес скул. По-късно през 1987 г. завършва медицина в Хановер и става лекар. От 1988 до 1992 г. работи като лекар асистент в гинекологичното отделение на университетската клиника в Хановер. От 1992 до 1996 г. заедно със семейството си живее в Калифорния, където нейният съпруг е преподавател в Станфордския университет.

Урсула фон дер Лайен става член на ХДС през 1990 г. Тя е избрана в Ландтага на Долна Саксония през 2003 г., а от 2003 до 2005 г. е член на правителството на Кристиан Вулф, отговаря за социалните въпроси, семейството и здравеопазването.

В правителствата на Ангела Меркел Урсула фон дер Лайен заема различни постове. Майката на седем деца най-напред пое Министерството на семейството, възрастните, жените и децата, където в периода 2005-2009 година успя да поставя необичайни и силни акценти. Тя стартира новите помощи за родители и успя да мобилизира много средства от държавния бюджет за отглеждането на деца.

Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 година дипломираната лекарка пое Министерството на труда и социалното дело, а четири години по-късно стана министър на отбраната. Този пост тя запази и в последния коалиционен кабинет на християндемократите и социалдемократите - до 15 юли, когато тя обяви, че ще подаде оставка.

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и винаги е стояла като нейна здрава опора - както в правителството, така и в партията. Мнозина дори я смятаха за възможна наследничка на канцлерката.

Денят Х - ще подкрепи ли ЕП Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК?

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия ще бъде гласувана от Европейския парламент (ЕП) днес, 16 ю...

В Министерството на отбраната Урсула фон дер Лайен се захвана с многобройните проблеми на Бундесвера. Германската армия вече от доста време се мъчи поради остарялата и дефектна техника, поради недообмислените оръжейни проекти и острия недостиг на специалисти. Министърката упражни силен натиск, включително и чрез медиите, и съумя да се пребори за увеличаване на бюджета. Друга нейна инициатива успя да спре стопяването на армията: за пръв път след Обединението на Германия, под нейно управление Бундесверът увеличи своята численост. Фон дер Лайен успя да превърне отбранителната политика във видим елемент от германската външна политика.

Но по имиджа на Урсула фон дер Лайен се появиха и много драскотини – както заради нейни спорни персонални решения, така и в резултат от редица скандали. Важни оръжейни проекти продължиха да буксуват и под нейното ръководство.

Разчу се и за действията на една нейна бивша съветничка, която Фон дер Лайен направи заместник-министър - най-вече за скъпо струващите консултанти, доведени в министерството. В момента с „консултантската афера" се занимава специална комисия на Бундестага, пред която Урсула фон дер Лайен ще се изправи през декември.

Блясъкът на министърката постепенно избледня, но въпреки това мнозина наблюдатели смятат, че тя ще има много предимства на брюкселската сцена. Например в областта на общата отбраната, където Фон дер Лайен с успех работи за изграждането на европейски отбранителен съюз. Тя подчертава, че този съюз не влиза в противоречие с НАТО – това са просто две страни на един и същи медал.

Буря от недоволство в Германия заради основния кандидат за председател на ЕК

Предложението германският военен министър Урсула фон дер Лайен да е следващ председател на Европейската комисия предизвика много критик...

Първи думи

Урсула фон дер Лайен обеща „обединен и силен“ Европейски съюз след избирането си, предаде Reuters.

„Доверието, което ми оказахте, е доверие в Европа. Вашето доверие в обединена и силна Европа, от изток на запад, от юг на север“, заяви германският консерватор. „Това е голяма отговорност и работата ми започва от сега. Нека работим заедно конструктивно, защото целта е обединена и силна Европа“, каза още Фон дер Лайен, която ще поеме новия си пост от 1 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа