НА ЖИВОВойната в Украйна

Урсула фон дер Лайен кацна в София за откриването на газовата връзка

1415

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в София по повод предстоящото въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Това съобщиха от представителството на Европейската комисия в България на страницата си във Facebook.

На летище София тази вечер Урсула фон дер Лайен беше посрещната от Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България. При посещението си председателят на ЕК ще проведе срещи с държавния глава Румен Радев, с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, които също ще присъстват на церемонията. За събитието вече пристигна и еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон.

Интерконекторът, който свързва газопреносните мрежи на двете държави и осигурява ключов за енергийната диверсификация на България достъп до Южния газов коридор и редица нови източници на природен газ, ще заработи официално от 1 октомври, се отбелязва в съобщението.

Съоръжението е с обща дължина 182 км и свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

 

Интерконекторът с Гърция ще бъде открит официално

Интерконекторът Гърция – България ще бъде открит официално. Церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Радев за Тараклийския университет:...
Лена Бориславова за обвиненията...
ГЕРБ обвиниха Кирил Петков за...
Стефан Янев разкри дали са коментирали...
И Стефан Янев предложи на Радев...
Десислава Атанасова: Да се говори...
Първанов обмисля ново ляво обединение....
Радев към млади журналисти: Отстоявайте...
Мартин Димитров от ДБ с предложение...
Политолог с подробно описание...
Бивш шеф на вътрешната комисия:...
Биков: Решение на политическата...

Последни новини