Усещане за буца в гърлото сутрин - признак за следния проблем

18790
Усещане за буца в гърлото сутрин - признак за следния проблем
Снимка: iStock/Guliver

Специфичната етиология или физиологичният механизъм, който причинява усещането за буца в гърлото, остава неизвестен. Според някои изследвания може да се заключи, че това усещане съответства на повишено налягане в областта на крико-фарингеалния мускул (зоната на горния езофагеален сфинктер) или нарушение на двигателната активност в субезофагеалното пространство. Усещането за буца в гърлото може да се наблюдава при гастроезофагеална рефлуксна болест, чести преглъщащи движения и изсъхване на гърлото в състояние на тревожност и други емоционални разстройства. Усещането за буца в гърлото не е свързано със стресови фактори или специфично психиатрично разстройство.

Симптоми, подобни на усещането за буца в гърлото, се наблюдават при образуване на крикофарингеална мрежа (в горната част на хранопровода), дифузен спазъм на хранопровода,  заболяване на скелетната мускулатура (например миастения гравис, миотонична дистрофия , автоимунен миозит), както и образувания, заемащи пространство на шията или медиастинума, причиняващи компресия на хранопровода.

Червените точки по гърлото сигнализират за следния проблем - не го пренебрегвайте!

Изследване за усещане на буца в гърлото

Основната цел е да се разграничи усещането за буца в гърлото от истинската дисфагия, което предполага наличие на структурно нарушение или двигателни нарушения на фаринкса или хранопровода.

Историята на настоящото заболяване трябва да включва ясно описание на симптомите, особено наличието на болезнено или затруднено преглъщане (включително усещането за заседнала храна). Важно е да се вземе предвид времето на поява на симптомите, връзката с приема на храна или течности, връзката с емоционалните фактори трябва да се анализира отделно.

Оценката на състоянието на различни системи включва оценка на признаци на загуба на тегло (в резултат на нарушено преглъщане) и мускулна слабост.

Забравете за постоянните храчки в гърлото - ефективни методи за премахването им

Обективно изследване

Необходимо е палпиране на шията и дъното на устата, за да се изключат масови образувания. Изследва се орофаринкса (включително с помощта на директна ларингоскопия). Необходимо е да се оцени процеса на преглъщане (вода и твърда храна - бисквити). Проведете неврологично изследване, като обърнете специално внимание на двигателната функция.

Следните симптоми са тревожни:

  • болка във врата или гърлото;
  • отслабване
  • внезапно развитие на тремор
  • болка, задушаване, затруднено преглъщане;
  • регургитация;
  • мускулна слабост
  • осезаемо или видимо масово образуване;

Ако пациентът няма симптоми като болка, затруднено преглъщане, усещане за засядане на храна в гърлото и при липса на патологични промени според физикалния преглед, може да се говори за наличие на усещане за бучка в гърлото.

Какви са причините да усещате буца, заседнала в гърлото?

Откриването на симптоми на тревожност или промени при физически преглед предполага наличието на дисфагия, свързана с обструкция или двигателни нарушения. Дълготрайните симптоми, които се появяват с нелечими или патологични симптоми и които могат да изчезнат с плач, дават основание да се говори за усещане за буца в гърлото.

Пациентите, диагностицирани с типични усещания за "бучка в гърлото", не трябва да се изследват. При неясна диагноза или когато лекарят не може да изследва напълно фаринкса, се извършва изследване, както при дисфагия. Стандартните изследвания включват оценка на функцията за преглъщане, проста или видео езофагография (видеоизследване с използване на бариева суспензия), оценка на времето за преглъщане, рентгенография на гръдния кош и езофагеална манометрия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com