Технологии

Успехът – да караш хората да се усмихват

2191

Продължаваме с поредицата ни в партньорство с Logitech, а това е нашата четвърта история за успешните и реализирани в сферата си ярки личности.

Представи се накратко, моля.

Здравейте, казвам се Ива Динчева. Работя като IT консултант към софтуерна компания. Имплементираме бизнес процеси в определен софтуер за големи корпорации, защото имат нужда от процеси и начин на работа, които да протичат добре и ефективно и да е възможно най-лесно и за служителите, и за клиентите на тези компании.

Аз съм в ролята на човека, който им помага да се дефинират тези процеси и също да се имплементират в този софтуер. От доста години съм в този сектор. Работила съм както в България, така и в чужбина. Това, което предопредели да се насоча в IT сектора, не е по никакъв начин свързан с това, което съм учила - образованието ми е Международни отношения, но когато завършвах, това беше един от най-растящите сектори и реших да опитам там без никакъв опит, защото знаех, че стартирайки в голяма IT компания, има много възможности за кариерно развитие, да научиш много неща, това да ти е един вид професионален техникум, след като си минал през университета. Оказах се права, точно така се получи – от ниска позиция започнах и постепенно се развих, добих опит на различни позиции като Process manager, като мениджър на хора и сега напоследък – като консултант.

На кои професии се възхищаваше като малка?

Не мога да кажа, че съм имала някаква мечтана професия, да речем да бъда балерина или актриса, или каквото и да било, но много ми харесваше това, че дядо ми беше учител във Видин (аз съм от Видин) по история, по литература. Беше много уважаван от общността, пишеше на машина краеведски книги и за мен като малка това беше супер впечатляващо и много се кефех, че имах такъв готин дядо. И отделно – не знам дали провокирано от това или аз съм си била родена с такъв учителски маниер, но това ми беше и играта като малка – да строявам (въображаеми) ученици, да си играя на учителка, да пиша на дъската – бях съсипала един гардероб на баба ми и дядо ми с тебешири. И винаги – и сега, днес - много съм се възхищавала на професията учител.

Има ли нещо, за което сега си даваш сметка, че е било добре да го научиш в началото на кариерата си?

Всъщност са две неща. Едното е свързано с движение и спорт. Защото когато човек се движи повече, спортува, дори и непрофесионално и не нещо сериозно, това като цяло много му подобрява и фокуса, и дисциплината. Неща, които са супер важни в момента, в средата, в която работя. Защото точно за това – че трябва да се фокусираш непрекъснато, доста интензивно, в различни неща – спортът много подпомага. Като малка, понеже съм много висока, волейболният треньор във Видин ме преследваше много да ставам волейболистка. Но нашите бяха: залагай там на английския и не се занимавай с глупости. Така че сега го оценявам като пропуск. А другото – са творческите неща. Не става въпрос за амбиции някакви да се става следващия Пикасо или Ван Гог, а да развиеш в себе си стремежа и умението да създаваш, да знаеш, че можеш да създаваш неща, които не са свързани конкретно с работата ти. При мен е като хобита и усещам, че много ми помага да мисля извън рамките и да решава проблеми.

Коя е най-приятната част от работния ти ден?

Понеже ние предимно работим от вкъщи в момента, готино е когато се отиде в офиса и се видите с колегите и пообщувате малко. Иначе общуването ни и с клиенти, и с колеги, става през лаптопа през онлайн срещи. И всъщност – обикновено аз ги водя тези срещи – когато се получи някакво готино взаимодействие, разберем се много бързо за това, което трябва да направим и всички се чувстват удовлетворени от контакта ни – тогава бих казала, че ми е любим момент от деня.

А кои са най-напрегнатите моменти?

Когато отваряш лаптопа или отиваш на работа и всички са намръщени, всеки е станал от грешната страна на леглото явно и въпреки че може би има желание от повечето хора, които участват в работния процес, не се получава комуникацията. Има нерви, има обвинения, има понякога дори много неприятни моменти. Не е често, но наскоро ми се случи на един проект – всички тотално се бяха изпокарали един с друг и трябваше да вляза в ролята на помирител първите две седмици. Но в крайна сметка – потуши се това напрежение и сега вървят добре нещата.

Това означава ли, че част от функциите ти са на един вид звероукротител?

Абсолютно, да! (смее се)

Разкажи ни някоя смешна случка от работата?

Всякакви случки се получават при онлайн работата, когато работиш от вкъщи. Сещам се за колеги – английски специално – които си споделят екрана и са забравили, че това все още се случва и изведнъж се показва сайт за залагания, където тече следващото конно надбягване и активно вървят залаганията.

Необичайно място, от което си работила?

Те вече не са и толкова необичайни, защото от години – още откакто работих в Англия – бях на такъв тип договор, работих от вкъщи и реално съм работила на път: във влак, в самолет, в хотелите, на ваканция по плажовете... Дори ми се е случвало на маникюр да работя „от вкъщи“, така че за мен по-скоро необичайни места няма – навсякъде ми е обичайно.

Ако не работеше това, какво смяташ, че щеше да работиш?

Винаги съм си мислила, че ще е нещо, свързано с малък мащаб хоспиталити бизнес: или някакво малко ресторантче тип домашно, където да посрещам гости, частни вечери и партита, или пък малка къща на морето, където да се случват подобни неща, но с преспиване. Защото това ми е едно от нещата, които много ме зареждат: да готвя, да мисля какво меню да направя най-добре, какви хора ще събера, които да си пасват, как да подредя масата, каква музика да им пусна и т.н. Така че нещо ей такова с кеф бих правила, ако можех да изкарвам пари от него.

Как измерваш успеха си в работата? И отделно – в личен план?

Всъщност за мен е едно и също – свързано е с това да карам хората да се усмихват и да се чувстват добре. Забелязала съм, че ако в работата това се случва, аз се чувствам супер удовлетворена, хората са доволни и всичко върви много по-леко и се чувстваме все едно не сме на работа. А пък в личен план, мисля, че е ясно – искам близките ми хора да се чувстват добре, да са усмихнати, щастливи – и ако аз съм причина за това, се чувствам още по-добре.

Как прекарваш свободното си време?

Гледам да правя нещо, разбира се, тотално различно от това, което ми се случва на работа. Много добре съм си ги разделила като сфери и не ги смесвам. Нямам такова нещо като четене на мейли, докато съм в почивка. Едното е well being – спорт, движение, природата, планината, гимнастики разни много обичам да правя, йога, пилатес. Морето ми е много любимо, лятото гледам всеки един момент да съм там, защото усещам, че ме зарежда много. От друга страна, под този общ знаменател влиза и готвенето. Преди бях по разни десерти, много ми се отдаваше да правя торти и т.н. Напоследък обаче премина в противоположен полюс – с по-здравословна храна, по-растителна. И се кефя да умувам за рецепти хем на такава основа, хем да са много вкусни. Другото хоби, с което напоследък съм се занимавала, и още ми е интерес, е дизайн, архитектура, градоустройство. Сравнително наскоро ми се наложи да обзавеждам апартамент, направих го с професионална фирма, с много готини дизайнери и в процеса се получи много готино сътрудничество, което пък запали в мен интерес, ходих и на курс, много литература изчетох. И третото, по-скорошно хоби, е съвременно визуално изкуство – много се интересувам от различни артисти, не само художници. От чисто философията и идеите, които искат да покажат, и медията, която са избрали да покажат – това ми е много интересно. Имаме си една общност в София, която се събираме и си говорим за тези неща.

Накрая – какво мислиш за изкуствения интелект, ще ни завладеят ли машините някой ден?

Това е интересна тема. Готина е за вицове и шегички, но всъщност самият ИИ не ме притеснява. Притесняват ме хората, които го създават, съответно хората, които след това го използват. Защото тези, които го създават, имат невероятно влияние и власт да определят по някакъв начин невидимо дневния ред на света. А пък тези, които го ползват, не винаги биха го ползвали с някакви етични цели. То може много да помогне, но може и много да навреди. Така че определено има опасности и никой като че ли не се фокусира върху тях в момента, освен на ниво фейсбук шегички.

Изкуството да създаваш светове

Представяме ви втората част от поредицата ни в партньорство с Logitech, в която разказваме за вдъхновяващи хора с вълнуващи професи...

Етикети:

Още от Технологии

Идиот ли съм, защото искам по-глупав телефон?
Apple предупреди за недостатък, даващ предимство на хакерите
„Аматьор“ на Yettel и „Говори ѝнтернет“ помагат в първата крачка към активния живот...
Руски съд глоби Telegram с 4 млн. рубли, не свалил "незаконни материали" за войната...
Разшири света си с Motorola Edge 20 5G и Motorola G62 5G от A1
Руснаците направиха свое копие и на MacBook (СНИМКИ)

Последни новини

 • Чушките имат много чудотворни ползи, за които дори не сме подозирали

  Може да изглежда, че добавянето на още един зеленчук към вашата диета няма да има голяма разлика - но наистина може - стига да се уверите, че го включвате в храната си всеки ден. Тъй като зеленчуците съдържат толкова много витамини и минерали, те могат да осигурят на тялото ви здравословни храни...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 20 АВГУСТ

  Овен Денят съвсем не е лош, а дали ще се окаже успешен зависи изключително и само от вас. Не бързайте за никъде. Телец Добър момент да затвърдите, онова което вече знаете или сте придобили. Може да направите някои финансов удар. На кои ЗОДИИ им предстоят любовни раздели Близнаци Днес ще трябва...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 20 АВГУСТ

  1. За да причиниш мъка на завистливците, трябва да си в добро настроение. 2. Животът е като представление – в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места. Истински големи промени предстоят на тези три ЗОДИИ 3. Цел без план е просто мечта. 4. Кажете на някого Обичам те...

 • Роден е Никола Петров, български художник

  Никола Петров е роден в 1881 г. във Видин. Още от ученик проявява склонност и необикновена възприемчивост към изобразителното изкуство. До известна степен това се дължи на учителя му по рисуване в гимназията, чех по народност. Художникът се записва да следва живопис още във втория випуск на откритат...

 • Астрологичен наръчник за всяка зодия: Какво ви очаква днес? - 20 август

  Овен Днес ще бъдете поставени пред голяма дилема, но съдбата ще си свърши правилно работата да ви насочи какво решение да вземете. Телец Днес се основавайте единствено и само на рутината. Всичко извън нея може да ви изиграе лоша шега и да постъпите грешно. Близнаци Днес внимавайте с думи и дейс...

 • Как 12-те зодии критикуват себе си?

  Самокритичността е полезно качество. Помага на човек да не се поставя над другите, да не вири носа си излишно, да не бъде твърде арогантен. Но понякога това качество се отразява негативно. Това става, ако има ниско самочувствие, склонен е да подценява достойнствата си. Хората могат да се самокрити...

 • Зодиите, които предпочитат да живеят по график

  Дисциплина е дума, която мнозина не харесват. Хората са потиснати от самата идея, че трябва да живеят с някакво темпо, да спазват правила, да следват график. Струва им се, че всичко това е скучно, че изпадането в меланхолия в тази ситуация е доста лесно. Трябва да се отбележи, че това не винаги е т...

 • 5 зодии, които имат шанс да срещнат любовта до края на август

  Всеки има своя сродна душа и всеки ще я срещне рано или късно. Най-правилно е да се ръководите от сърцето си и това, за което говорят  звездите. 1.  Телец Телците, които се радват на щастлива връзка, ще изведат отношенията си с партньора на ново ниво до края на август. За някои представи...

 • “Северен поток” 1 затваря от 31-ви август

  И страни в западна Европа са изправени пред криза, най-вече Германия. Днес стана ясно, че газопроводът “Северен поток” 1 ще бъде затворен за три дни от 31-ви август. Причината - единственият му работещ газов компресор се нуждае от ремонт, обяви “Газпром”. Затварянето на съор...

 • Прогноза за времето - 20 август (събота)

  Днес ще бъде слънчево. След обяд над Източна България ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34°, това съобщи дежурният синоптик от НИМХ. Атмосферно...

 • Новините: Най-важното за деня, 19 август

  Енергийният министър: Договорен е един танкер с втечнен газ през октомври, но не и за ноември и декември (ВИДЕО) България е договорила само един танкер втечнен газ с американската компания "Шиниър" в последния ден, в който беше валидна офертата, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христ...

 • 3 зодиакални знака са идеални за работа с хора

  Всеки има нужда да взаимодейства с другите. Хората го правят с охота, когато става въпрос за приятелски срещи. На работа комуникацията винаги е принудителна, тъй като често изобщо нямате желание да се засичате с определени колеги. Особено трудно е за този, който работи с клиенти, защото всички те с...

 • 3 знака на Зодиака ще имат бизнес пътуване през август

  Всички традиционно свързват летния период с почивка, с празно забавление. Хората се опитват да забравят за бизнеса, да не предприемат сериозни проекти, за да получат възможност да бъдат сред природата, да се забавляват с приятели, просто да си почиват. През август мнозина ще действат по обичайния с...

 • 5 неочаквани ползи за здравето от секса

  1. Изгаря калории Сексът може да бъде форма на умерено упражнение - изгаряне на около 150 калории на час, според изследване. Но не се отказвайте от членството си във фитнеса. Американската кардиологична асоциация препоръчва на възрастните да се занимават с поне 150 минути седмично умерена аеробна а...

 • 3 зодии, които обожават нощния живот

  Нощта е времето от деня, когато трябва да спите и да си почивате. Този съвет звучи навсякъде, така че всеки е чувал за него. Мнозина се опитват да се ръководят от този съвет. Много хора успяват да бъдат активни денем и имат здрав нощен сън. Но има и хора, които правят противоположното, те стават а...

 • Анализ: Защо кризите на световните суперсили са добро нещо?

  Анализът е публикува във Foreign Policy. Негов автор е Хал Брандс е почетен професор в Училището за напреднали международни изследвания „Джон Хопкинс”, член на Съвета по външна политика на Държавния департамент на САЩ и съавтор (с Майкъл Бекли) на книгата „Опасна зона: предсто...

 • Зодиите, които не обичат социалните мрежи

  Социалните мрежи се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни, но представителите на тези зодии не обичат да кореспондират чрез тях. Козирог Консервативните и традиционни индивиди от това съзвездие никога няма да променят навиците си. Козирозите често използват телефона за разговори, но общува...

 • Не и преди страстна нощ: 8 храни, които влошават интимния живот

  Ниското либидо може да причини раздяла с партньора. Ако все по-рядко се радвате на интимен живот с половинката си, вероятно трябва да промените диетата си. 1. Соеви продукти Соята съдържа фитоестрогени, вещества, които са подобни на женските полови хормони. Ако човек консумира много соеви продукти...

 • Отново ли са заедно Силвия Петкова и Зоран Петровски? (СНИМКИ)

  Преди повече от месец Силвия Петкова обяви официално в своя личен фейсбук и фейсбук страницата си, че се разделя с половинката си Зоран - победителя в Survivor.  Заедно са от много години и плод на тяхната любов е прекрасният им син - Сива. Силвия може да се похвали със завидна актьорска кариер...

 • Утре ще бъдат изгорени над 20 тона мъртва риба от рибарниците в Искрец

  Остава бедственото положение в община Своге, но още утре ще бъдат изгорени над 20 тона мъртва риба от рибарниците в Искрец. Това коментира за БНР зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов след заседание на кризисния щаб. В момента вода има в преносната мрежа на Своге, но тя все още не е годна за пиен...