Успокоява, но лекува ли? Ето какви са лечебните свойства на пилешката супа

4173
Успокоява, но лекува ли? Ето какви са лечебните свойства на пилешката супа
Снимка: iStock

Нищо не може да се сравни с пилешка супа. Комбинацията от месо, зеленчуци, бульон и фиде е успокояваща и подхранваща в еднаква степен. Това е идеалната храна, когато не се чувствате много добре.

Често съм се чудил обаче дали лечебните свойства на пилешката супа с фиде са реални. Въпреки че е любимо ястие през зимата, въпросът за лечебните му сили остава. Може ли наистина да прочисти запушения нос и да успокои възпаленото гърло? Всъщност може.

Пилешка супа против разболяване - тайната е в чесъна

Терапевтични ползи от пилешката супа

Пилешката супа е популярна в цял свят. От супа с топчета мацо (наричана още „ еврейски пеницилин “) до пиле Caldo Verde (португалска зелена супа), има избор за всеки регионален вкус.

Що се отнася до нейните лечебни свойства, изследванията дават някои прозрения. Проучване изследва широко разпространените противовъзпалителни ефекти на супата с пилешко и фиде, особено при инфекции на горните дихателни пътища. Изследователите провели няколко теста, използвайки рецепта, наречена „Супата на баба“, която съдържа съставки като пиле, ряпа, бульон и моркови. Тестовете са предназначени да оценят способността на супата да инхибира миграцията на неутрофилите, процесът, при който белите кръвни клетки, наречени неутрофили, бързо се придвижват от местата на кръвообращението в тъканите към други части на тялото. Авторите отбелязват, че неутрофилните продукти са силни стимулатори на освобождаването на лигавицата, което може да обясни защо настинките водят до кашлица и храчки.

Пилешка супа срещу грип. Задължително я опитайте

Оказва се, че пилешката супа значително инхибира миграцията на неутрофилите. В резултат на това те заключиха, че пилешката супа с фиде има леки противовъзпалителни ползи за облекчаване на симптомите на настинка. Друг укрепващ здравето компонент? Бульонът. Топлият пилешки бульон е пълен с основни мастни киселини и протеини, нужни за здравето на кожата, кръвните клетки, костите и мускулите. И накрая - и не на последно място - много деца израснаха, като им сервираха купа пилешка супа, когато бяха болни; по този начин затоплящата купа може да осигури емоционален и психологически комфорт на деца и възрастни.

Сервиране на купа комфорт

Преди да приготвите и да се насладите на своята пилешка супа с фиде, ето няколко съвета, които трябва да имате предвид.

От нулата. Приготвянето на вашата супа от нулата отнема време, но също така ви позволява да контролирате съставките и да направите възможно най-здравословната версия. Освен това можете да проявите творчество с идеи за приготвяне.

В консерва. Консервираната супа определено е удобна, ако се чувствате твърде болни, за да си приготвите нещо домашно. Просто се опитайте да внимавате за наличието на повече натрий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com