НА ЖИВОВойната в Украйна

Уведомяват ни до 3 дни, ако имаме глоба за винетка

1734

При всяко засечено шофиране без винетка или толтакса собственикът на превозното средство ще бъде уведомяван в срок от 3 работни дни от датата, на която нарушението е било регистрирано. Едва тогава започва да тече 14-дневният срок, в който компенсаторната такса трябва да бъде заплатена и така собственикът да се освободи от административно наказателна отговорност. Така акт ще бъде издаван едва когато минат общо 17 дни. Около тези текстове се обединиха депутатите от парламентарната регионална комисия на заседанието си в понеделник.

Те гласуваха единодушно на второ четене тези промени, които имат шансове да минат и през пленарната зала преди разпускането на 48-ото народно събрание. Новите текстове обаче ще влязат в сила 6 месеца след публикуването им в “Държавен вестник”. Това означава, че през лятото, когато е най-активният сезон за пътуване, все още ще важат старите правила и шофьорите няма да получават информация, ако бъдат глобени за липса на винетка, предава 24 часа.

При сгрешена такава могат да се коригират до три символа, гласуваха още депутатите. Условието обаче е да се подаде декларация за корекция. А ако се окаже, че съществува превозно средство с регистрационен номер, еднакъв със сбъркания, притежателят на такава винетка трябва да представи и документ за плащането, за да се направи корекцията. Текстът беше гласуван независимо от възражението на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Шушков, който изтъкна, че имало чужди превозни средства с регистрация, която има общо 3 символа.

Нов текст, който бе вмъкнат между първото и второто четене в окончателния проект, гласи, че 14 дни преди изтичането на годишната винетка и 2 дни преди 3-месечната шофьорите ще бъдат уведомявани. Това ще става с имейл, по телефона или с кратко съобщение в зависимост от това какви данни е оставил клиентът. Освен това притежателите на годишни винетки ще получават и второ предупреждение 2 дни преди да изтече срокът.

Според Шушков с приетите текстове националното толуправление се лишавало от възможността да събира приходи от глоби. “За миналата година са събрани 27 млн. лв., а с новите изисквания няма да могат да съберат и 2 млн. лв.”, каза той. Настимир Ананиев от ПП го репликира с въпрос колко са наложените, но несъбрани глоби. Оказа се, че те са към 250 млн. лв., но последва спор дали данните са за 2022 г., за 2021 г., или и за двете години заедно.

Предоставиха близо 20 000 безплатни е-винетки на хора с увреждания

През първите десет дни на януари 2023 г. са били предоставени близо 20 000 безплатни е-винетки на хора с увреждания, обявиха от Агенция...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

От БДЖ се оплакаха: Хвърлят масово...
Времето утре - 28 март 2023 г....
ВАС пусна обществената поръчка...
5G смартфон и смарт телевизор...
ВВС успешно транспортира медицински...
Избирателите с увреждания подават...
Отнемането на шофьорската книжка...
Главният секретар на МВР: Купеният...
Питейната вода в Дупница може...
"Информационно обслужване"...
БАБХ започва засилени проверки...
Мария Габриел: Четенето е ценност,...

Последни новини