НА ЖИВОВойната в Украйна

Уволненият шеф на БАБХ каза в Студио Actualno как ще си проличи дали далаверата се връща на Капитан Андреево (ВИДЕО)

10725

Вчера вечерта (5 октомври) изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов беше отстранен от длъжност, докато е по работа в Италия. Той беше човекът, който извади на светло скандала с фирма "Евролаб" и ГКПП Капитан Андреево, който стигна и до парламента - с твърдения, че България и българските граждани са ощетени заради внос на незнайно какви стоки от Турция, включително с негативен ефект върху здравето. Студио Actualno намери проф. Даскалов онлайн за коментар. 

Здравейте, професоре. Връчиха ли Ви заповед за уволнение?

Нямам връчена заповед. Вчера следобед ми се обадиха колеги, за да ми кажат, че има подобна смяна. Намирам се на 1000 км. от България, тук приключвам мой проект, който имахме с няколко други европейски страни. 

Служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви тази сутрин по ваш адрес, че: "… уволнява двама души за един ден и назначава други и заминава за командировка в Италия … " Моля да разясните!

Значи, няма нито един уволнен, няма нито един външен назначен. Само двама души се прехвърлят от едно звено в друго, но това са си вътрешни трансформации, които не могат да се смятат нито за уволнение, нито за назначение.

Мислите ли, че всичко това се случва заради скандала "Евролаб", Явор Гечев обяви, че ГКПП "Капитан Андреево" става елемент от националната сигурност.

Ние това го говорим от 02.08.2022, но към момента няма нищо направено, което да ми дава увереност, че ще се случи. В същото време господин Христо Вълчанов си действа, така че да се разводняват нещата, подготвя се да си приема работата. Бяха уволнени някои наши служители, които извършваха товаро-разтоварните работи и всъщност сега имаме недокомплект от такива хора, имаме трудности и както вървят нещата най-накрая ще помолим фирма "Евролаб" да изпрати отново своите работници да поемат нещата. След това и по лабораторията нищо не се придвижва… По мое време, още преди месец осигурихме помещение, направихме проект за ремонт на помещението. Сега другарят Христо Вълчанов искал да гледа някакво помещение в Хасково на някакво друго място, заставял е наши служителки да пишат, че това помещение не става. Същата тази жена написа само преди няколко месеци, че това е прекрасно помещение и че като се оборудва, то ще стане една прекрасна лаборатория.

Христо Вълчанов заяви, че "категорично частната фирма "Евролаб 2011" няма да се върне на "Капитан Андреево. Какво подозирате, че може да се случи сега?

Това са просто заявления, аз гледам реалната дейност. Все пак 8 месеца бях ръководител, знам за какво става въпрос. Това, което той (Христо Вълчанов ) прави за 1 месец, е точно обратното на това, за което ние сме се борили. Няма никакво придвижване напред за месец и 2-3 дни по нито един от въпросите. Хората, които на мен ми съдействаха в предходния период, сега са тормозени от него - всеки ден да му дават някакви оправдания, да му пишат обяснения и се провежда едно целенасочено мачкане на тези хора. 

Бихте ли ни насочили нас медиите и обществото, за какво да внимаваме от тук нататък? За какво да "дебнем"?

Гледайте за следното: Тази лаборатория не бива да се прави извън Капитан Андреево. Тя трябва да бъде в това помещение, което ние с Агенция Митници договорихме. Те са готови да го прехвърлят, Христо Вълчанов трябваше вече да го е прехвърлил на БАБХ, трябваше да има работници да правят ремонт там, трябваше апаратурата, за която говорим и сме изяснили прекрасно, да е минала тази къса процедура, за да можем максимално бързо да я купим, трябваше да е платена вече и да я чакаме. Ето за това трябва да гледаме. Трябва също така да се гледа какви трудности се създават на хората, които извършват товаро-разтоварните дейности, касиерките ни… ето за това трябва да гледаме.

Припомням: Аз пуснах 3 заповеди: че от 05.10.2022 ще ме замества проф. Оля Караджова, това беше моето желание и предния път - тя да ме замества, а не Христо Вълчанов. Тя е един човек с много богат опит, прекрасно запознат и с фитосанитарния контрол, тя е била дълги години директор на института по растителна защита.

Другото е, че аз подписах искова молба за атакуване на този договор за наем с "Евролаб" и обявяването му като нищожен, защото той има прекалено много пороци.

Имахме и изпратена и една комисия, която установи, а после още няколко институции потвърдиха, че "Евролаб" е променила предназначението в две или три от сградите, които са им отдадени под наем, а те нямат правото да го правят. Това е достатъчно основание областният управител да ги изкара, ако е нужно с помоща на полицията, ако те не желаят да напуснат.

Ето това са нещата, които той (Христо Вълчанов) трябваше да свърши и нито едно не е свършено.

Какво още сподели проф. Даскалов за скандала, който се разгаря отново - НАУЧЕТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

Дебат само с един: Хартиената...
Ще получим ли патент за откритие,...
Ваня Григорова: Има фирма, която...
Отговорите: С Явор Куюмджиев,...
"Газпром" е надежден партньор...
Не бива Вежди Рашидов да е основен...
Русия е като разсъхнала се бъчва,...
Президентско вето няма да спре...
Александър Петров: Медицината...
Сблъсък в Студио Actualno: "За"...
Стоил Цицелков: ЦИК трябва да...
Ботаникът Михаела Йорданова:...

Последни новини