НА ЖИВОВойната в Украйна

В Браила е създадено Българското книжовно дружество, трансформирано по-късно в БАН

1316

Основаването на Българското книжовно дружество (БКД) става на учредително събрание в рамките на 5 дни – от 8 до 12 октомври нов стил (26 – 30 септември стар стил) 1869 г. в къщата на Варвара Хадживелева, Браила, Румъния. БКД е учредено като научно и литературно дружество,[9] т.е. има смисъла на просветна организация. За официална дата на честване е избран 1 октомври.

В рамките на учредяването е приет Устав на Дружеството (на 29 септември) и е избрано негово ръководство – първите „членове на научна книжовна дейност“: Марин Дринов (председател),Васил Стоянов и Васил Друмев. Избрано е и петчленно Настоятелство на Дружеството,[9] което трябва да се занимава с финансовите и „материалните“ въпроси.През този период БКД събира и ръководи дейността на българските учени, като издава и своя печатен орган „Периодическо списание на Българското книжовно дружество“ (1870 – 1876) в Браила.

През 1871 г. е избран първият почетен член на БКД – Гаврил Кръстевич. През ноември 1878 г. дружеството премества седалището си от Браила в София.

След Освобождението, с усилията на Министерството на народното просвещение, Българското книжовно дружество постепенно се превръща в действителна национална академия на науките, с отделянето на 3 клона – Историко-филологически, Природо-медицински и Държавно-научен, а членовете му биват почетни, редовни и дописни. Изтъкнати представители на различни клонове на науката и културата стават членове.

Периодичното списание на БКД започва да се издава отново (1882 – 1910) в София. Дружеството възстановява своята материална среда и активизира дейността си след 1884 г., когато са избрани няколко десетки нови действителни членове и Софийската община му дарява терен за строителство на собствена сграда на улица „Цариградска“.

От 1898 г. председател на БКД е Иван Евстратиев Гешов.

Родена е Сюзан Валодон, френска художничка

Сюзан Валодон (на френски: Suzanne Valadon, 23 септември 1865 – 7 април 1938) е френска художничка. През 1894 г. Валодон става пъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Хроники

В Одеса, Украйна, е основан българският...
Алберт Айнщайн публикува знаменитата...
Роден е Сеишу Ханаока, японски...
Роден е Петър Чолов
Роден е Андерс Целзий, шведски...
В София е открито първото военно...
Роден е Георги Струмски, български...
Чарлз Дарвин публикува "Произход...
В Англия са въведени първите пощенски...
Роден е Добри Войников, български...
Роден е Панайот Пипков, български...
Роден е Янко Янев, български философ...

Последни новини