В Британския парламент се очаква нов вот за Brexit следващата седмица

2417
В Британския парламент се очаква нов вот за Brexit следващата седмица
Снимка: Getty Images/Guliver

Британските депутати може да гласуват ревизираната сделка за Brexit още през следващата седмица, докато преговорният екип на страната в Брюксел се бори да постигне споразумение за напускане, което да предотврати евентуално хаотично излизане от Европейския съюз, пише Reuters.

Ако премиерът Тереза ​Мей не успее да постигне споразумение за Brexit, одобрено от британския парламент, тя ще трябва да реши дали да отложи напускането, или да хвърли петата по големина икономика в света в хаос, напускайки без сделка на 29 март.

Попитан какво ще стане следващата седмица, финансовият министър Филип Хамънд отговори: „Може да има възможност, да върнем гласуването в Камарата на общините, но това ще зависи от напредъка, който се постигне в следващите няколко дни."

Подобна надежда изрази и министърът на трудна и пенсионната политика Амбъд Ръд, съобщава политическият кореспондент на BBC Бен Райт.

Някога неохотен поддръжник на членството в ЕС, който спечели първо място в политическия хаос след референдума през 2016 г., Мей обеща да даде възможност на депутатите да решат какво да правят с Brexit на 27 февруари, освен ако не успее да постигне сделка.

Тя настоя за "правно обвързващи промени" по време на разговорите с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сряда. Мей иска да попречи на споразумението за ирландската граница да обвързва Великобритания безкрайно с правилата на ЕС.

Тереза Мей претърпя нов неуспех относно Brexit

Британският премиер Тереза Мей претърпя поражение тази вечер в Камарата на общините, след като нейната стратегия за Brexit не получи од...

На 15 януари британските депутати отхвърлиха нейната сделка с 432 срещу 202 гласа, най-лошото поражение в съвременната британска парламентарна история, до голяма степен поради специалния статут на ирландската граница, който има за цел да избегне нови бунтове и сблъсъци в Северна Ирландия.

Докато датата за Brexit неумолимо наближава, Великобритания е в най-дълбоката политическа криза от половин век, борейки се как да излезе от ЕС, към когото се присъедини преди почти 50 години.

Юнкер е песимистично настроен спрямо шансовете на Великобритания да напусне Европейския съюз със сделка и предупреди, че неспособността да се постигне съгласие за организиран развод ще бъде икономически опустошителна.

"Ако не се стигне до споразумение и не мога да го изключа, това би имало ужасни икономически и социални последици във Великобритания и на континента. Но аз не съм много оптимистично настроен, когато става въпрос за този въпрос", твърди председателят на ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа