В Бургас ще мерят кръвното по повод Световния ден за борба с хипертонията

1210
В Бургас ще мерят кръвното по повод Световния ден за борба с хипертонията
Снимка: iStock

Бургас става част от инициативата на Българската лига по хипертония „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония (ISH). Поводът е 17 май – Световния ден за борба с хипертонията, която се провежда в България за 16-та поредна година.

„Май месец за мерене“ е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Тя ще премине под надслов „Измерване, което спасява живот. Твоя“ и е посветена на първия клиничен протокол на Световната лига по хипертония за ранна детекция и превенция на предсърдно мъждене.

3 лесни начина да избегнете хипертонията

Хипертонията (артериална хипертония) е състояние на непрекъснато високо кръвно налягане, което усилва вероятността от развитие на забол...

Първото събитие, в което на всеки бургазлия може да бъде измерено кръвното налягане, ще се проведе утре, 14 май, от 10.00 до 16.00 часа в Морска градина на алеята между Открита сцена „Охлюва“ и Културен център „Морско казино“. Всеки, който иска, но не е успял да измери кръвното си налягане, може да направи това още на 16 май, понеделник, между 10.00-16.00 часа на Автобусен терминал „Меден рудник“ /градинката/ на ул. „Въстаническа“ в ж.к. „Меден рудник“ и на 17 май, вторник, отново между 10.00-16.00 часа пред сградата на Община Бургас.

Освен измерване на кръвно налягане, участниците ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

Освен Бургас в инициативата ще вземат участие още 11 български градове - София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Смолян.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ – проведено европейско здравно проучване за периода 2008–2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%.

Турски лекари: Тези храни намаляват риска от хипертония

Някои храни са ефективно средство за профилактика на хипертония. Турски лекари посочиха тези от тях, които биха могли да нарекат &bdqu...

Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45–65 г., т.е. подмладяване на болестта. Изследванията показват и увеличаване на процента на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас