В България цените на природния газ са най-високи в Европа: Пламен Павлов в "Отговорите" (ВИДЕО)

7363

Колко е скъп природният газ, защо цените му са такива и ще поевтинее ли? В "Отговорите със Спасиана Кирилова", седмичното обзорно предаване на Actualno.com, разговаряме с председтеля на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

В България цените на природния газ са най-високи в Европа, казва той: "Има похлупак върху информацията, никаква информация не излиза с оправданието за търговска тайна. Обърнете внимание, "Булгаргаз" не работи и не е регистриран нито на румънската, нито на гръцката, нито на турската, нито на унгарската газови борси. Не е регистриран и в Централноевропейския хъб в Австрия. Самата регистрация не означава нищо, но тя щеше да съдържа потенциал "Булгаргаз" да бъде търговец на газ. Сега той е едно фактурно предприятие, което кани в офиса си да донесат оферти - каквито оферти им донесат, те ги приемат и ние сме длъжни да плащаме това, което те са договорили. Докато те не станат истински търговец, а това може да стане единствено когато имаме либерализация на пазара, когато имаме конкуренция. Сега няма конкуренция. Правителството така направи, имам предвид и предното, и сега служебните кабинети, че "Булгаргаз" беше бетониран като монополист. Е, какво тогава чакаме от този монополист, освен тези високи цени? Те са в момента най-високи в Европа. И причината е именно в това, че този обществен доставчик, държавно предприятие с този си екип, с тази си визия, те са неспособни да предоставят продукт, който да бъде конкурентоспособен.

Отоплителният сезон ще приключи този месец. Проблемът обаче ще е следващият. За нагнетателния период виждаме, че няма да има проблем с Чирен при положение, че има 426 млн. кубика. Но за подготовката за следващата зима наистина имаме проблем с този екип и с тази политика, която водят. Политика на статукво – каквото им донесат, това приемат. Ние разбираме, че изваждането на дългосрочния договор с "Газпром" ще наложи един период, в който те трябва да се адаптират. Но трябваше през това време да се регистрират на всички регонални борси и да влязат в ролята си на търговец, а не на някакъв говорител – каквото са получили, това ни дават. Те са едно фактурно предприятие – препродават газа, който получават, който каквото им донесе. Те са едни статисти. Това е проблемът".

Павлов беше категоричен и, че служебният енергиен министър Росен Христов "въвежда в заблуждение обществото" - и заради думите си, с които правеше сравнение с цените на дневна база, не на месечна. Още – във видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю