В час по газ. Преподава ни Мартин Владимиров за най-неясното (ВИДЕО)

14807
В час по газ. Преподава ни Мартин Владимиров за най-неясното (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Ще има ли газ за зимата? Колко ще струва? Защо толкова струва? кой е по-евтин - втечненият от САЩ или руският по тръбата? В България разбираме от всичко, напоследък и от газ, макар че кога се ползва в мъжки и кога в женски род на доста от "разбирачите" не им е ясно. И понеже много разбираме, но малко отбираме - да не забравяме в коя страна-член на ЕС живеем, Студио Actualno се обръща към експерт - Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията, директор на програма "Енергетика и климат".


Кое е по-изгодно за България - газ от "Газпром" или втечнен газ?

Отговорът е абсолютно ясен, гледайки статистиката за цените на различните източници на природен газ за България. Най-евтин е азерският газ - в момента 30% от формулата на цената се определя от петролните деривати (т.е. цената на петрола), 66% от TTF (бел. ред. - холандската газова борса, а причината и TTF да влиза при формиране на цената е защото не цялото количество азерски газ идва по най-удобния договорен маршрут, 2/3 от него идва по по-неудобни и съответно по-скъпи маршрути. Защо това е така, отговор може да даде Бойко Борисов), с отстъпка от 20 евро за мегаватчас. След 1 октомври, след пускането на интерконектора Гърция - България (ако се случи според обещанията), цената на азерския газ (100%) ще се определя само от петролните деривати (бел. ред. - защото всичкият азерски газ ще минава през най-изгодния ценово маршрут, определен по договора) и поради тази причина ще бъде 4 пъти по-евтино от средните цени в Европа. В момента получаваме пълния договорен обем от 1 милиард кубични метра годишно, но тъй като не е изграден интерконектора с Гърция, сме се съгласили да получаваме 1/3 по договорената формула с петролна индексация, а 2/3 да са по спотовите цени на TTF с отстъпка от 20 евро на мегаватчас и тази цена все още е най-ниската цена, която може да се постигне.

Нека да се спрем и на по-чувствителните източници. Няма съмнение, че в момента руският газ, който бихме могли да получаваме по дългосрочния договор с "Газпром", е на по-висока цена, отколкото цената на един танкер с втечнен газ от американската компания Cheniere Energy за октомври месец. Руският газ в момента е с около 26 евро на мегаватчас по-скъп.

Уточнение - когато офертата за американския газ е била подавана, руският газ е бил с около 15% по евтин, но знаем, че 70% от цената на руския газ (по действащия до края на 2022 година дългосрочен договор с "Газпром") се определя от котировките на TTF . Там в последните три седмици цената се увеличава, в момента е около 270 евро на мегаватчас (бел. ред. - договорите за доставка през септември), поради което газпромският договор става страшно неизгоден. Предвид очакванията TTF цената да продължи да расте следващите месеци, заради постепенното ограничаване на руските доставки към Европа, газпромския газ ще продължи да поскъпва през есента. Така че нямаме никаква сметка в момента да вървим към доставки от Русия по дългосрочен договор с "Газпром".

Има ли, няма ли слотове за доставка на втечнен газ? Кога се провеждат търгове?

Има публична информация за това, организират се редовно търгове и лесно може да се провери, че всички слотове за заети до края на годината.

Препродават ли се вече ангажирани слотове?

Такива сделки се осъществяват, "Булгаргаз" ги осъществява, това е напълно нормално. Можем да купим слот от друга компания. Таксата за разтоварване е ясна, тя бе посочена в офертата на американската компания, около 150 000 евро. Въпросът тук е дали можем да купи от някоя друга компания слот. Обикновено компаниите не искат да продават слотове, защото по този начин ограничават възможността си да продават газ на крайни клиенти. Те искат газ като компенсация, а не пари. Това всъщност по- проблематичния момент.

Кой кого може да съди по договора с "Газпром", какво всъщност означава суап сделка и каква е прогнозата за есента и зимата, дали ще имаме изобщо газ или вървим към криза - вижте в останалата част от разговора ни с Мартин Владимиров:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю