В Германия увеличават субсидиите за електромобили

8117
В Германия увеличават субсидиите за електромобили
Снимка: Greencars

Властите в Германия увеличават субсидиите и данъчните намаления, които ползват собствениците на електромобили. Новите правила са в сила от 1 август, като според тях се намалява с 50% данъка на служебните автомобили с хибридни или електрически двигатели. Това обаче ще засегне само превозните средства, които са закупени през следващите 3 години – от 1 януари 2019 до 31 декември 2021 г.

Поредната мярка ясно показва поддръжката, която управляващите оказват на електромобилите, както и намеренията им те да бъдат разпространени и наложени като основен вид транспорт в страната. В същото време намаляването на данъците показва, че досегашните мерки не са дали резултат, твърди Deutche Welle.

До 2050 г. електромобилите ще консумират 9% от глобалната електроенергия

До 2050 г. електрическите автомобили ще консумират до 9% от общото производство на електроенергия в света. Това съобщи информационна а...

В случая не става дума само за автомобилите, обслужващи държавните чиновници, но е тези на частните фирми. Ежегодно в Германия се купуват около 800 000 леки транспортни средства, които се предоставят на мениджъри от средно ниво, а също така и на служители, на които им се налага да се срещат с клиенти. В случаите, в които фирмите позволяват на служителите си да полват колите за лични лица, данъчните служби изискват от тях съответните такси. Причината е, че това се приема за материално, макар и косвено, възнаграждение на работниците.

Затова всеки месец към дохода на съответния служител, се добавя и 1% от каталожната цена на автомобила му. Ако той струва, прмерно, 60 000 евро, това са 600 евро на месец. В края на годината се оказва, че служителят е получил 7200 евро допълнително, които също се облагат с данъци.

Сега от 1 януари данъчната ставка се намалява до 0,5% и тогава при стойност на автомобила от 60 000 евро към дохода на работника се добавят 300 евро, което прави 3600 евро на година. И тъй като в Германия служебните коли на мениджърите от средно ниво са предимно BMW, Mercedes, Audi и Porsche, по този начин властите подкрепят германските производители и ги карат да се преориентират към производството на електромобили.

Новата мярка породи и доста критики. Според професор Фердинанд Дуденхор, директор на Центъра за автомобилни изследвания в Дуисбург-Есен, от това печелят най-вече хибридите.Те обаче работят повече с двигатели с вътрешни горене, отколкото с електромотори и това ще се отрази негатимно на околната среда.

Построиха първия път на бъдещето в Швеция

В Швеция построиха първия по рода си път, който позволява на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение. Около 1,9...

Освен това за 3 години държавата ще получи 2 млрд. евро по-малко от данъци, което също е сериозно намаление. Съмнения у експертите предизвиква и тригодишната програма на правителството на Германия, която дава премия от 4000 евро на всеки купувач на електромобил и по 3000 евро за придобиването на хибрид. До момента тя не два резултати, тъй като при отделени от властите 600 млн. евро остават излишни 100 млн. Причината е, че вместо очакваните 300 000 коли, по програмата са продадени едва 66 000.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com