В книга събраха 70-годишната история на обществения транспорт в Стара Загора

947
В книга събраха 70-годишната история на обществения транспорт в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Развитието на обществения транспорт в Стара Загора от 50-те години на миналия век до днес събраха в книга. Инициативата по повод годишнината на дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ е на неговия управител – инж. Георги Станчев.

Китай с цел да електрифицира обществения си транспорт до 2025 г.

Китай като най-големият пазар за електрически превозни средства, възнамерява да електрифицира в кратки срокове и обществения си транспо...

„Добре дошли на нашия юбилеен празник, който бележи 70-тата годишнина на транспорта в града ни. Книгата, която ни събира тук, показва през какви перипетии е преминало дружеството, как се е развила транспортната услуга в годините, интересни моменти от историята. Материалите в изданието са събрани от Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, от Регионалния исторически музей, от Държавния архив, от разговори и личен фонд на хора, които са били част от транспорта в Стара Загора“, сподели с гостите на тържеството инж. Станчев. От думите му стана ясно, че на годишна база, през автобусите и тролейбусите на дружеството преминават шест милиона пътници, а изминатите километри са над четири милиона. В края на своето слово, той благодари на всички, които са спомогнали за реализирането на книгата, както и пожела успешни хоризонти.

„С особено вълнение ви поздравявам днес. Голямата цел, към която всички ние вървим, е Стара Загора да бъде европейски и модерен град по отношение на транспорта. От това, което виждам тук, съм убедена, че сме на правилния път. Пожелавам ви отдаденост към професията и нека старозагорците и гостите на нашия град са удовлетворени от градския транспорт“, поздрави присъстващите на празника зам.-кметът на общината Надежда Чакърова.

Яни Георгиев, създател на тролейбусния транспорт в града също сподели интересни моменти от дългогодишната история на превозните услуги.

Проверяват скъпите ученически карти по линията Слънчев бряг-Бургас

Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разпореди проверка п...

От името на Драматичен театър „Гео Милев“, поздрав поднесе обичаният актьор Христофор Недков. Той връчи специален плакет на инж. Георги Станчев за успешното партньорство между театралите и дружеството при реализирането на инициативата „Театър в движение“. Тя поднесе на пътниците на 27 март – Международен ден на театъра, пътуване с поезия по две от градските линии.

Книгата „Обществен пътнически транспорт в Стара Загора – Развитие от 50-те години на XX в. До 2023 г.“ е с редактор Илко Груев. Нейното представяне дава началото на редица инициативи, с които дружеството отбелязва юбилея си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора