НА ЖИВОВойната в Украйна

В Куба гласуваха на референдум в подкрепа на еднополовите бракове

892

Гражданите на Куба отидоха в неделя до урните, за да гласуват пакет от мерки, които биха могли да узаконят хомосексуалните бракове, въпреки че страната се бори със задълбочаваща се икономическа криза, съобщи SBS News.

Ако бъде одобрен, "семейният кодекс" от 100 страници ще постави Куба в авангарда на прогресивната социална политика в Латинска Америка, като узакони еднополовите бракове и гражданските съюзи, позволи на еднополовите двойки да осиновяват деца и насърчи равното разпределение на домашните права и отговорности между мъжете и жените.

Президентът Мигел Диас-Канел, който отиде със съпругата си да гласува само на няколко пресечки от дома им в хаванското предградие Сибони, заяви пред репортери, че кодексът премахва предразсъдъците и табутата, които са се вкоренили в кубинското общество.

"Очакванията ми са, че по-голямата част от населението ще гласува с "да", Диас-Канел.

"Но независимо от това дали ще спечели "да" или "не"... популярният дебат, който беше предизвикан, допринесе за нашето общество."

За да се превърне в закон, мярката изисква одобрението на повече от 50 % от гласувалите в неделя.

Повечето предишни инициативи за гласуване в Куба са били одобрявани с огромно мнозинство, но икономическата криза, която доведе до дълги опашки за храна, лекарства и гориво, увеличи възможността за протестен вот срещу правителството.

"Трябва да свикнем с факта, че по такива сложни въпроси, по които има различни критерии... може да има хора, които да гласуват, за да накажат (правителството)", каза държавният глава.

"Това също е легитимно."

Гласуването е първото по рода си след легализирането на мобилния интернет през 2018 г., което позволи на инакомислещите да разпространяват по-широко вижданията си.

През последните седмици правителството наводни телевизията и радиото с рекламни клипове, в които се възхвалява разнообразието и приобщаването, за да популяризира кодекса.

"Този кодекс прави всички равни", каза Хосе Антонио Фернандес, 73-годишен пенсионер от Хавана, който гласува в подкрепа на мярката.

Някои консервативни институции, сред които Римокатолическата църква и евангелистите, гледат на нещата по различен начин, като се противопоставят на въпроси като гей браковете и се оплакват, че правителственият контрол върху медиите е заглушил противоположните мнения.

Куба ще проведе референдум за еднополовите бракове

На 25 септември Куба ще проведе референдум за това дали да приеме обновен закон за семейството, който за първи път ще включва легализир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Загинали и безследно изчезнали...
САЩ подготвят нови санкции срещу...
Американската прокуратура иска...
Лойд Остин настоява Турция да...
Николас Мадуро призова за пълна...
САЩ отпускат 1,2 млрд. за 6 ракетни...
Бил Клинтън е дал положителна...
След закупуване на 300 iPhone-а,...
Казусът с "Лукойл" бе засегнат...
САЩ може да обявят "Вагнер" за...
Twitter не е по-безопасен при...
Сенатът на САЩ гласува за защита...

Последни новини