НА ЖИВОВойната в Украйна

В МВнР организират стачка заради ниски заплати

1163

"Изключително ниското ниво на заплащане" в системата на МВнР подтикна служителите на Министерството на външните работи да започнат подготовка за стачни действия.

Синдикалното обединение настоятелно поставя на вниманието на всички ръководства от 2019 г. насам този проблем, заявяват от Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба.

"Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР", гласи изявлението им, цитирано от БГНЕС.

Те казват, че MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа. В същото време заплащането в МВнР не само остава значително по-ниско в сравнение със сходни ведомства, но в много случаи - по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд.

"Същевременно, обемът на работата и отговорността на служителите, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, постоянно се увеличават на фона на множеството международни кризи, ескалиращи в близост до нашия регион", казват недоволстващите.

Въпреки рекордната инфлация в страната - заплатите на служителите в МВнР не бяха индексирани, за разлика от тези в редица други ведомства, аргументират се служителите във външно министерство. "Противно на практиката в останалите държави членки на ЕС, командировъчните средства в МВнР не са актуализирани от повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства. Не на последно място, служителите на МВнР понастоящем получават и едни от най-ниските пенсии поради драстичното намаляване на техните заплати (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка", се посочва още в мотивите.

Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. "В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза", гласят аргументите за стачката.

Поради това служителите на МВнР са решени да настояват за "достойно заплащане, индексиране на командировъчните средства и преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

МВнР с призив да не се пътува до Русия, а българите там да обмислят напускане

Българските граждани да се въздържат от пътуване до Руската федерация във връзка с усложняващата се обстановка там. Това призоваха от М...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

БНБ пусна възпоменателна монета...
Живодар Терзиев очаква горивата...
Омбудсманът: Студентите в общежитията...
Георги Кадиев: "Лукойл" изнудва...
Кой има имен ден днес, 5 декември...
Прогноза за времето - 5 декември...
Стоянов: Въоръжението и техниката,...
Най-важното за деня, 4 декември...
Протест в защита на животните...
Без резултат приключи и днешното...
Претоварен камион разпиля товара...
Гешев: Ще изискваме от Нидерландия...

Последни новини