НА ЖИВОВойната в Украйна

В Норвегия откриха находище на невероятни минерални ресурси

3322

Норвежката петролна дирекция (NPD) изготви оценка на ресурсите на минералите на морското дъно в норвежкия шелф. В доклада се заключава, че на морското дъно има значителни ресурси. За някои от минералите ресурсите са достатъчни, за да покрият многогодишното потребление в световен мащаб.

Министерството на петрола и енергетиката (MPE) възложи на NPD да направи оценка на ресурсния потенциал на минералите на морското дъно, когато през 2020 г. започна процесът на откриване на полезни изкопаеми. MPE отговаря за управлението на полезните изкопаеми на морското дъно и ръководи работата по процеса на откриване. Докладът е включен като част от процеса на откриване на процедура за добив на полезни изкопаеми от морското дъно.

ОЩЕ: Сензационна находка в Швеция - ето какво откриха и каква невероятна стойност има

Преходът към общество с ниски емисии засилва необходимостта от специфични елементи. Тези елементи се срещат например в залежите на морското дъно. Те са важни суровини в енергийния преход и са търсени във връзка с промишлеността. Събирането, управлението и осигуряването на достъп до данните от норвежкия шелф е една от най-важните задачи на NPD.

От 2011 г. насам NPD събира данни в дълбоководните зони в Норвежко море и Гренландско море в сътрудничество с Университета в Берген (UiB). От 2020 г. се включва и Университетът в Тромсьо (UiT).

ОЩЕ: България е на трето място по защитени зони в Европа

Данните, допълнени с данни от научни институции, са в основата на настоящата оценка на ресурсите. На морското дъно има три вида минерални находища: манганови конкреции, манганови кори и сулфиди. И трите вида съдържат множество метали и се намират на значителни морски дълбочини, главно между 1500 и 6000 метра. В норвежкия шелф манганови кори и сулфиди са открити на дълбочина около 3000 метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Древна фреска със знаците на Зодиака...
Картите Таро не са били предназначени...
Съвети за избор на подарък за деца...
7500-годишният прокълнат град...
Тайно помещение в Хеопсовата...
Култово място на 7000 г. в Саудитска...
Апокалипсисът на маите: как са...
Фреска с двулики мъже, открита...
Българска или черкезка робиня...
Псусенес: Сребърния фараон със...
Отдавна изчезнали подводни цивилизации...
Най-старите фосили на морски...

Последни новини