НА ЖИВОВойната в Украйна

В опит за отдалечаване от Русия - потреблението на газ в Европа се е свило с 25%

1101

Държавите от Европейския съюз са свили потреблението си на газ през ноември с 25% въпреки че температурите спаднаха. Това е поредното доказателство, че блокът успява да намали зависимостта си от руските енергоизточници, откакто тя нападна Украйна на 24 февруари. Това съобщава Блумбърг. 

Европейските държави се опитват да намалят зависимостта си от руския газ и петрол, като намират алтернативни източници на доставка или извършват промени за ограничаване на търсенето. Те бяха подпомогнати от необичайно топлата есен, въпреки че през последните две седмици температурите се понижиха по-близо до нормалните стойности.

ОЩЕ: Следващата зима ще е по-трудна за ЕС, но Русия ще загуби 1 трилион долара до 2030 година - оценки от МАЕ

В Германия и Италия, двете най-големи страни потребители на газ в ЕС, търсенето е намаляло съответно с 23 и 21%. Във Франция и Испания то е намаляло с повече от една пета, а в Нидерландия - с малко повече от една трета.

Европа също така наложи нови мащабни санкции върху износа на петрол от Русия, за да ограничи използването и на този енергиен източник.

Забраната на ЕС за внос на руски петрол по море влезе в сила в понеделник. Междувременно лидерите на Г-7 се споразумяха да определят т.нар. ценови таван, който има за цел да не прекъсва снабдяването на руския петрол за страни като Индия и Китай, за да се избегне създаването на широко разпространен недостиг, но само ако суровината се продава на цена под 60 долара за барел, за да се намалят приходите на Москва.

ОЩЕ: Ще се самоубие ли Запада с тавана за цената на руския петрол или Путин ще бъде натикан в ъгъла?

Ръководители на предприятия и анализатори обаче предупредиха, че без по-нататъшно намаляване на търсенето и по-голям внос на втечнен природен газ недостигът на газ в Европа може да продължи с години.

По-високите цени на природния газ са в тежест на домакинствата и предприятията, но те позволиха на Европа да привлече рекордни количества втечнен природен газ поради премията, която плаща в сравнение с други купувачи.

ОЩЕ: Руски оценки: Всеки втори мол в страната е застрашен от фалит

Данните сочат, че през ноември Европа и Обединеното кралство са внесли 11,14 млн. тона втечнен природен газ, което е рекорден месечен обем, и предстои да получат 12,2 млн. тона през декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Украинският Генщаб: 300 вагнеровци...
Заради големите загуби на ЧВК...
Украйна поиска от съюзниците...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.01....
Израелски дипломат: Израел помага...
Украински войник спаси питон,...
Животът на руснаците в окопите...
Украйна обяви колко изтребителя...
Стана ясно кой е новият президент...
Мащабна испанска операция залови...
Посегателства срещу дипломатически...
На балотаж: Петър Павел ли ще е...

Последни новини