НА ЖИВОВойната в Украйна

В парламента стана ясно как България моли ЕК за "Лукойл"

2156

Служебното правителство е изпратило всички анализи на ЕК, които е направило по отношение на "Лукойл" и чака техния отговор. Това стана ясно от отговора на вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев на въпрос на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев по време на блиц-контрола в парламента. 

ОЩЕ: На ниво "комисия": Забраниха износа на горива на "Лукойл"

"Всекидневно сме в комуникация с тях, за да намерим решение на този въпрос. Той не касае само регламент. Има и регламент за износ, който България трябва да спази. Не може да гледаме само санкционния регламент и на базата на политически решения и натиск да нарушаваме други регламенти. Нашето становище е, че не е правилно да се даде пълна възможност за износ. Ако бъде дадена възможност за износ и това е политиката на служебното правителство, тя да е по отношение на тези деривати и продукти, които няма как да бъдат пласирани на българския пазар (бел. ред. - т.е. остатъкът произведеното от руския петрол, използван за производство на съответното гориво за задоволяване на нуждите на българския пазар, да може да се изнесе). За мен е разумно да се забрани износът на дизелово гориво. Сърбия предприе тази мярка, за да може да бъде защитен интересът на българските граждани. Ние водим в точно тази посока разговори с ЕК", каза още Алексиев. 

ОЩЕ: От ДПС обвиниха Кирил Петков, че "Лукойл" не плаща данъци в България

Министърът коментира, че все пак дерогацията за суров петрол е дадена на България, за да може да задоволи нуждите на своето население и на българските граждани. 

От своя страна Ивайло Мирчев напомни, че "Лукойл" работи и с неруски петрол. "Преди началото на войната "Лукойл" си работеше с 60% неруски петрол. Някак си ми се иска да работим в тази посока", коментира депутатът от "Демократична България". 

От своя страна вицепремиерът уточни, че е разумно да се работи по вариант за надзор на "Лукойл Нефтохим". "Отворени сме към всякакви предложения в тази връзка", каза Алексиев.

Според него "Лукойл Нефтохим" може да работи с друг тип петрол, но въпросът по-скоро е свързан със снабдяването на друг тип петрол. "То трябва да стане извън рамките на Черно море", уточни министърът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Васил Велев: Средната минимална...
Хампарцумян: В Москва ще се пие...
Минорно, с умерен спад отвориха...
Бизнесмен: Тенденцията в цяла...
Зам.-председателят на ЕК: Извън...
Стоянов: Не очаквам новият пакет...
Симеон Дянков: Цените никога...
Moody's: България по-скоро ще...
Белгия пред дилема дали да удължи...
Рязък скок на заетостта в САЩ,...
Държавна агенция не спазва закона...
1000 лв. минимална заплата от...

Последни новини