В планината през зимата тези 10 неща могат да ви спасят живота

7477
В планината през зимата тези 10 неща могат да ви спасят живота
Снимка: iStock

След силните снеговалежи в последните часове красивата зимна приказка в планините ни е факт. Мечтата на хиляди туристи и планинари, запалени по зимните спортове или планинските преходи, се сбъдна, но всяка грешка, която допуснат в планината, докато се наслаждават на хобито си, може да коства живота им. Липсата на опит, подготовка и неоправданият риск са най-честите причини за трагични случаи в планината през зимата. В над 95% от случаите (според данните на съоснователя на Българската лавинна асоциация) лавините, които отнемат живота на авантюристите, са предизвикани от самите тях – факт, който трябва да ви ориентира достатъчно колко е важна подготовката, преди да поемете към планината през зимата. Важно е не само да знаете как да действате в рисковани или напрегнати ситуации, какво е недопустимо и какво да избягате, но и кои са онези неща, които да ви помогнат да оцелеете в планината през зимата, дори да сте изпаднали в беда.

Топ 10 на нещата, които могат да ви спасят в планината през зимата

1. Топлина

Измръзването е изключително опасно. Температури под нулата и вятър са особено опасна комбинация. Хитър начин да се стоплите и да се спасите от бялата смърт е не виното, което, както всеки алкохол, се счита напълно погрешно за сгряващо, а термогрейката, носена в раницата ви. Поставянето на термогрейка под мишниците при опасност от хипотермия може да спаси живота ви.

2. Подходящото облекло

Когато говорим за зимни спортове или уикенд в планината през зимата, едно от най-важните неща е подходящото облекло. Тук включваме и обувките, които следва да не пропускат вода, да пазят краката сухи и да са стабилни и без предпоставка за подхлъзване. Най-горният слой на облеклото ви задължително трябва да бъде водо-и ветроустойчив.

3. Информираност

Важно е да знаете къде отивате, с кого, къде ще отседнете, почивате, какъв е маршрутът и опасностите по него, на кого може да разчитате в случай на нужда. Не пропускайте да разберете и каква е прогнозата за времето, тъй като в планината то се променя буквално за минути и това може да застраши живота ви. Съставянето на подходящ план и придържането към него са важна част от успешните и без неприятни последствия преходи в планината през зимата. Информирайте и близките си къде отивате, какъв е маршрутът, кога ще се обадите и кога ще се върнете. Така, ако се наложи да ви търсят, те ще знаят къде.

4. Зареден телефон

Мобилният телефон, зареден изцяло, може да спаси живота ви. Особено ценно е, ако можете да бъдете локализирани чрез него. Това ще е вашето спасение в планината през зимата, дори да не съумеете да се обадите вие.

Планината не е за подценяване, особено през зимата

5. Резервна батерия за телефона

Тъй като не знаете какво ви е приготвила планината и е изключително нежелано да останете без телефон именно там и да не съумеете да потърсите помощ, вземете една резервна батерия. Не тежи, не заема място, но спасява живот.

6. Нещо сладко

Не, не защото сте чревоугодници или защото е вкусно. Пакетчето захар е първа помощ и спасение в планината, където рязкото падане на кръвната захар не е изключено, но пък е особено опасно. Пакет захар ще ви спаси при хипогликемична криза, която е възможна, дори да сте напълно здрави.

7. Слънчевите очила

Не се шегуваме и това далеч не е каприз. Слънцето, отразено от снега, може да ви заслепи, а е изключително опасно да не виждате къде ходите по време на преход в планината през зимата. Чифт качествени слънчеви очила ще ви спаси от т.нар снежна слепота.

Класация: Българските ски курорти са от най-евтините в Европа

8. Планината не обича самотата

Едно от доказано най-опасните ви действия в планината е да тръгнете сами. Намерете другар, който има опит с маршрута, водач или група, като ако се спрете на групата, следва да имате еднакво ниво на подготовка, темпо и възможности, за да се сработите добре.

9. Котки и щеки

Не пропускайте котките, щеките и друга специализирана екипировка, ако трасето ги изисква. Не подхождайте с погрешното мислене, че тази екипировка е само за професионалисти. Ако тя е нужна за маршрута, или пропускате този маршрут, или купувате екипировка и се учите да боравите с нея, за да няма неприятни последствия за здравето и живота ви преходът в планината през зимата.

10. Лавинен уред

Тъй като около 120 души всяка година приключват земния си път в лавина, важно да носите лавинен уред заедно с лавинна лопата и сонда. Те спасяват живота на затрупания от лавина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com