В помощ на бедни семейства - млад мъж и приятелите търсят и намират начин вече 6 години

15329
В помощ на бедни семейства - млад мъж и приятелите търсят и намират начин вече 6 години
Снимка: Заедно напред - Розино

Румен Караджов е на 29 г. от село Розино. Не се срамува по никакъв начин от своя ромски произход. Дори така започва своето представяне. Управител е на фондацията "Заедно напред - Розино", която се занимава с помощ на хора от различни етноси в село Розино. Фондацията е създадена през 2016 г. от Румен и негови приятели в селото, където живеят са около 5000 души - роми, турци и българи.

"Ние сме решили заедно да създадем тази фондация като целта ни е да достигнем до всички нуждаещи се деца и възрастни хора от това село", споделя Румен за Actualno.com.

Кампанията, която тече в момента е "Зарадвай с дрехи, обувки и учебни пособия деца от бедни семейства в село Розино" и е във връзка с настъпващия първи учебен ден. По думи на Караджов са получили наскоро материали и учебни пособия на стойност 1000 лв. от софийска фирма. Разполагат и с голямо количество дрехи.

"В момента се нуждаем повече от раници за училище и от материали за училище, понеже децата са над 100", заявява още той. "Всеки ден с нас се свързват все повече хора от околните села. Затова имаме нужда от повече раници и учебни материали. Затова се обръщам към всички, които ще прочетат това интервю - да ни помогнат с раници и материали за училище."

От фондацията всеки ден качват снимки на получените дарения в страницата им във Фейсбук, както и в личния профил на Румен Караджов. По този начин хора от бедни семейства се свързват с него и търсят помощ от фондацията.

"Това означава, че броят може да се покачи. Миналата година имахме около 200 деца, които успяхме да задоволим нуждите им като дрехи, раници и учебни материали за училище.", каза още той пред Actualno.com.

До 10 септември хората могат да изпратят своите дарения. Крайният срок е тогава, тъй като на куриерските фирми им трябва 2-3 дни за доставка, а след това им трябва време да организират успешно раздаването на даренията.

"Относно дарителите, мога да им кажа, че могат да бъдат спокойно, че даренията им ще достигат до нуждаещите се. Всеки един дарител може да види дареното от него във фейсбук страницата ни. Там се качват снимка на всеки един получен материал", заявява Румен Караджов.

Фондацията "Заедно напред - Розино" всяка година от 2016 г. насам организира кампании. Те биват организирани покрай първия учебен ден, Коледа и Великден.

"Когато беше обявена пандемията в страната - обявихме кампания за хранителни продукти за възрастни хора и за семейства, които останаха без работа. Искам да ви кажа, че събрахме храна на стойност над 10 000 лв., дори фирма ни дари ваучери за храна. Така успяхме да достигнем до над 1000 семейства."

По време на пандемията успяват и да създадат и оборудвана зала за деца, които нямат възможност сами да си осигурят електронни устройства.

Румен Караджов споделя пред Actualno.com, че е човек, който винаги държал на образованието. В момента е студент в Химически университет в София (ХТМУ), специалност индустриална безопасност - химик-инженер.

"Искам да ви кажа, че ние, ромите, сме много интелигенти хора, много бързо може да се адаптираме в средата, която се намираме. Затова се обръщам към обществото - недейте да слагате всички роми под общ знаменател. Защото ние, ромите, сме кадърни, образовани - стига само да ни бъде дадена такава възможност."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини