В рибните ресторанти използват тънкости при печене на скумрия и винаги са доволни

30817
В рибните ресторанти използват тънкости при печене на скумрия и винаги са доволни

Балансираният хранителен режим задължително включва консумацията на риба не по-малко от 2 пъти седмично. Богата на ценни незаменими мазнини, рибата е храна за здраве. За да я хапвате с удоволствие обаче, следва да умеете да я приготвяте вкусно и апетитно. Приготвянето на риба има своите тънкости. Днес ще споделим с вас тайни и тънкости при печене на скумрия, които използва рибните ресторанти и които ще ви накарат да си оближете пръстите.

Защо да изберете скумрията?

Скумрията е сред най-консумираните риби в световен мащаб и това не е случайно. Тя е сред най-питателните, среща се във водите на множество морета и океани, лесна е за улов, достъпна е и е полезна.

Ползи от консумацията на скумрия

Преди да разберете основните тънкости при печене на скумрия, добре е да знаете какви са ползите от консумацията ѝ.

1. Скумрията е богата на селен, който е от значителна полза за здравето на щитовидната жлеза, подпомага нормалното функциониране на имунната система и е мощен антиоксидант.

2. Скумрията, подобно на всички риби, е богата на фосфор, който подпомага здравето на очите и поддържа зрението отлично.

Тайната на вкусната пържена риба - ето какво правят опитните готвачи преди да я извадят от тигана

3. От витамините и минералите в скумрията най-ценни и в най-големи количества са магнезият, подпомагащ функционирането на мускулите, нервната система, сърдечно-съдовото здраве, и витамин В12, предпазващ от анемия, играещ ключова роля за поддържането на нормалното функциониране на имунната и нервната система. Ползотворно въздействие върху имунната система има и съдържащия се в щедри количества в скумрията Коензим Q10.

4. Скумрията се препоръчва по-редовно на масата на страдащите от инсулинова резистентност. Тя не само регулира нивата на кръвната захар чрез съдържащите се в нея мононенаситените мастни киселини, но и подпомага отслабването при хората с наднормено тегло.

5. Скумрията е отлично средство за профилактика на невродегенеративните заболявания, риска от които редуцира благодарение на съдържащите се в нея в големи количества омега-3 мастни киселини.

6. Скумрията е и първи козметичен помощник на дамите, поддържайки кожата им млада и здрава. Крем против бръчки не в кутийка, а в чинията? Да, скумрията.

7. Дамите, които са с по-висок риск от остеопороза по време на и след менопаузата в сравнение с господата, могат да увеличат количествата на консумираната скумрия, за да съхранят костите си здрави.

Рецепта за вкусна риба с гъби, която да направите у дома

Тънкости при печене на скумрия

За да се възползвате от предимствата на скумрията и да се погрижите за здравето си чрез храната, следва да ви бъде достатъчно вкусно, за да я консумирате често. За да е вкусна и да се превърне в любимо ястие на масата, следва да знаете тези тънкости при печене на скумрия.

1. Напълнете рибката с лимон, домати, подправки, преди да я сложите да се пече във фурната. Плънката не само ще ѝ придаде уникален вкус и аромат, но и ще я запази сочна и свежа, като няма да позволи да се втвърди по време на печене. Домакините, които обичат да експериментират, както и шеф готвачите имат и друг трик – потапят лимоните във вино, преди да ги сложат в рибата. Бялото е чудесно като вкусово съчетание, а червеното придава на лимончетата приказен цвят и ястието засища и другите ви сетива, а не само небцето, когато я сервирате на масата. Може да експериментирате, пълнейки скумрията и с други съставки – картофи и зеленчуци по избор (с лук и моркови става прекрасна) и пълна с витамини.

2. Не пропускайте да посолите скумрията отвън, преди да я сложите да се пече във фурната. Черният пипер също е сред задължителните съставки, макар някои шеф готвачи да използват и бял за уникален вкус и аромат.

Как да избираме риба?

3. Идеалните градуси за печене на скумрия са около 180, а идеалното време – 20 минути.

4. Опитните готвачи в рибните ресторанти добавят клонче розмарин към печената скумрия, за да очароват сетивата ви. Може да се възползвате от споделените от тях тънкости при печене на скумрия.

5. Сред тайните за вкусната скумрия на фурна е загряването на уреда предварително, а не поставянето на рибата в студен уред.

6. Препоръчва се употребата на домакинско фолио за печене, за да запазите сочността на рибата.

Скумрията се приготвя лесно и трудно ще сбъркате с нея, дори да нямате особен опит и особени способности в кухнята. Купете си изчистена скумрия, ако сте без опит, за да улесните работата си в кухнята максимално.

 Да ви е вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Този пай с киноа и праз е хит в мрежата

Вкусна, лесна и здравословна великденска разядка

Мини козуначета за Великден – уникално вкусни са

Тази копривена чорба по добруджански е перфектна за началото на пролетта

Тайната съставка на нашите баби за перфектните палачинки

Домашна пилешка супа за ценители

Полезна и ароматна доматена СУПА: Ето колко лесно се приготвя

Запеканка със зеленчуци и ароматни подправки: Поръсете с пармезан

Неустоим какаов КЕКС с орехи: Ще си оближете пръстите

ТОП десерт: Морковен кекс с орехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com