В Русия глобяват до 5 милиона рубли за "ЛГБТИ-пропаганда"

1357
В Русия глобяват до 5 милиона рубли за "ЛГБТИ-пропаганда"
Снимка: Getty Images

Ако някой в Русия каже нещо положително за любовта между двама мъже, да се готви за сериозна глоба. Ако в социалните мрежи някой подкрепи нечия смяна на пола, нарушава обществения ред. А който открито похвали филм, в който две жени се целуват, може да бъде изправен пред съда. Всичко това в Русия е забранено и може да бъде санкционирано с глоба до пет милиона рубли (около 6500 евро).

От месец насам в Русия е в сила закон, който наказва т.нар. „пропаганда на нетрадиционните сексуални отношения" както между младите хора, така и между възрастните. Под нетрадиционни сексуални отношения руските власти разбират любовта между двама мъже или две жени.

Наред с този закон през декември президентът Путин подписа и друг: той забранява разпространяването на материали, които „насърчават нетрадиционните сексуални връзки или предпочитания" в рекламата, книгите, филмите и медиите.

ОЩЕ: Интервю на извънбрачната дъщеря на Путин за ЛГБТ изчезна, но не съвсем (ВИДЕО)

Нарочени са много филми и книги

Както информира руският вестник „Ведомости", позовавайки се на Държавната статистическа служба, след излизането на закона руският орган за медиен контрол „Роскомнадзор" е разработил критерии за дефинирането на т.нар. „ЛГБТ-пропаганда". Рекламни материали, филми, книги и медийни продукти, които отговарят дори и на един от тези критерии, в бъдеще ще попадат в специален регистър и ще станат недостъпни за обществеността. А който въпреки това ги разпространява подлежи на наказание.

Казано по друг начин: ако даден роман или телевизионно предаване представят еднополовата любов като привлекателна, ако тиражират „изкривена представа за социална равностойност на традиционните и нетрадиционните сексуални отношения" или допринасят за „превръщането на негативното отношение към нетрадиционните сексуални връзки в позитивно", ще трябва да изчезнат от търговските обекти и от мрежите за разпространение.

Първият списък с филми, отговарящи на тези критерии, вече е готов и е разпратен на разпространителите, пише "Ведомости". В списъка са холивудски филми като "Планината Броубек" и "Призови ме с твоето име", както и някои епизоди от телевизионните сериали "Сексуалният живот на колежанките" и "Ще боли".

Интервю на извънбрачната дъщеря на Путин за ЛГБТ изчезна, но не съвсем (ВИДЕО)

Никога не съм изпитвала проблеми в отношенията с баща ми, дори не е имало повратна точка в отношенията ни. Винаги сме се разбирали и ув...

Най-засегнати обаче са книгите. Ръководителят на едно от най-големите руски издателства „Эксмо-АСТ" - Олег Новиков, казва, че обтекаемите формулировки в закона застрашават до 50 процента от заглавията на руския книжен пазар. И други издателства се оплакват от същото, а издателите просто не знаят кои книги трябва да бъдат забранени.

Много книги вече ги няма

Пред ДВ генералният директор на издателската група „Алпина" Алексей Илин споделя опасенията си, че приложението на анти ЛГБТ-закона може да бъде свързано с големи рискове. Потенциалните съдебни дела и парични санкции могат да руинират бизнеса. Илин признава, че неговото издателство не печата произведения с „преимуществено ЛГБТ-съдържание", поради което не е изтеглило свои книги от търговската мрежа. То обаче знае за книжарници, отстранили много книги, в които еднополовата любов играе значителна роля. Илин резюмира: „Доскоро книгоиздателският бранш не беше във фокуса на държавата и имахме относително висока свобода. Но сега властите решиха, че много книги просто не отговарят на държавната политика".

Някои московски библиотеки са получили още в средата на декември списък с книгите, които трябва да премахнат. Но ако доскоро е ставало дума само за произведения на чуждестранни автори, вече и един Едуард Лимонов е в списъка наред с Майкъл Кънингам, Джон Бойн, Стивън Фрий и Харуки Мураками.

„Отнемат ни възможността да изразим мнението си и сами да вземем решение. Законът е дискриминационен и трябва да бъде отменен колкото може по-бързо", казва Владимир Козаревски, ръководител на една от големите московски библиотеки. А ако това не стане, възниква въпросът каква ли ще е следващата стъпка: „Ако приемем сегашната ситуация, вероятно по-нататък ще се стигне до изпращане в лагери на представители на ЛГБТИ-общността. Или направо ще ги избиват? Подобни неща се случват постепенно, стъпка по стъпка."

Байдън подписа закона за еднополовите бракове

Днес президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, предоставящ федерална защита на еднополовите бракове, като приветства този ход...

Вражеският образ на Запада

Московският правозащитник Игор Кочетков, който е хомосексуален, не вярва, че ще се стигне чак дотам. Според него законът съдържа предимно антизападна реторика. Чрез него в Русия се насажда враждебност към онези, които олицетворяват „антируските идеи" и искат да навредят на държавата. Според Кочетков не е нелогично, че дискусията пламва точно сега, насред войната, тъй като целта ѝ е да обедини народа под ръководството на страната.

От лятото насам държавата внушава на своите граждани, че Русия не се бие срещу Украйна, а срещу т.нар. колективен Запад, т.е. САЩ и ЕС. „Има хора, които наистина вярват, че това помага за мобилизирането на общественото мнение в подкрепа на войната." Но това е съветски метод и няма да помогне за убеждаването на руснаците, че страната им води справедлива война.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа