В Русия официално забраниха показването на филми с ЛГБТ сюжет

5796
В Русия официално забраниха показването на филми с ЛГБТ сюжет
Снимка: iStock

Световни филмови хитове бяха свалени от стрийминг платформи в Русия след позоваване на закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения. Сред забранените филми са носителят на три статуетки "Оскар" и четири награди БАФТА "Планината Броукбек" на режисьора Анг Лий и "Призови ме с твоето име" на Лука Гуаданино също с награда "Оскар".

В края на месец декември миналата година федералната служба за надзор над масовите комуникации и информационните технологии - Роскомнадзор, подготви списък с филмови заглавия и сериали, в които сюжетът засяга ЛГБТ отношения или теми. Още тогава призивът към онлайн платформите за разпространение на филми бе да прегледат внимателно списъка и да вземат съответните мерки за премахването на неподходящи материали, пише "Сега".

Сред проблематичните според руския контролен орган заглавия попадат и епизоди от местните ТВ сериали "Ще боли" и "Сексуалният живот на студентките". Двете руски поредици вече не могат да бъдат гледани онлайн.

ОЩЕ: Пригожин: YouTube е чумата на нашето време и ще бъде закрита в Русия

Глобиха с 1 милион рубли руски телевизионен канал за гей пропаганда

Русия глоби в сряда музикален телевизионен канал за нарушаване на противоречиво законодателство, забраняващо показването на "гей пропаг...

Още по-рано - в началото на декември 2022 г., Владимир Путин подписа закон за тотална забрана на ЛГБТ пропагандата. Съгласно промените в руския Закон за информацията, информационните технологии и защитата на информацията, пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения, смяна на пол и др. във филми, предавания, реклами, социални мрежи и медии ще бъде изцяло забранена. Предстои да бъде изготвен и регистър за целта. Според руските медии забраната ще влезе официално в сила на 1 септември тази година и ще важи в следващите 6 години, а в момента се разработват подзаконовите актове.

А какви ще са глобите при нарушения? Физическите лица ще бъдат глобявани с от 50 000 до 400 000 рубли, длъжностните лица - от 100 000 до 800 000 рубли, а юридическите - до 5 милиона рубли.

Официален коментар от представители на стрийминг услуги и сайтове за филми все още няма, но експерти коментират, че за да се приложи законът, трябва да се изгледат всички налични видео материали, включително и тези в сайтовете за 18+ съдържание, а това ще отнеме години.

Припомняме, че в Русия под прицел не са само ЛГБТ сюжетите под различна форма и техните автори или разпространители. Активно се преследват хора на изкуството и с традиционни според руските разбирания сексуални наклонности, но изразили критично мнение за руските действия в Украйна. Вече се обсъжда механизъм, чрез който артистите-предатели да бъдат изрязвани от филмите, в които са участвали или изобщо да не бъдат канени да участват в нови. Актьорът Дмитрий Назаров пък бе уволнен от Московския художествен театър "Антон П. Чехов" именно заради това, че открито критикува "специалната военна операция" в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Абсолютен прецедент: Майсторите в "Бригада Нов дом" отказват да ремонтират къща

Гонзо е на ход: Виктория от "Ергенът" официално ще съди БФС

Сбогом, Цър-пър: Алек не даде роза на Виктория и разочарова зрителите

Жена, изпратила 8000 картички на Хари Стайлс, влезе в затвора

Рут Колева се оплака, че няма апартамент

60-годишен зарязал Маги от "Ергенът" заради по-млада

Цветелина Грахич кълне Слави Трионов: Боже, благодаря ти, че се отървах от тая помия! (СНИМКА)

Защо дъщерята на Том Круз не иска да го вижда?

Бившата на Рачков на луксозен меден месец (СНИМКА)

Драгана Миркович с разтърсващо признание за здравословното си състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com