В Русия отменят изборни резултати, опозицията преминава на протестна вълна

2761
В Русия отменят изборни резултати, опозицията преминава на протестна вълна
Снимка: Getty Images/Guliver

Отмяната на резултатите от изборите в Приморския край според в. "Ведомости" ще стане изпитание за цялата политическа система в Русия.

Вестникът анализира резултатите от гласуването и в други региони и стига до извода, че изборите са показали как използвайки вълната на протестите на власт могат да дойдат неизвестни опозиционни кандидати, пише БГНЕС.

Какви са ползите на Русия от Македония?

Ако компромисът за името бъде отхвърлен, приближаването на Македония към Европейския съюз и НАТО ще бъде блокирано за дълъг период от в...

Ситуацията в Приморския край, където Централната избирателна комисия препоръча на местното си подразделение да признае изборите за недействителни, вестникът определя като много рядко случваща се в Русия. Досега за недействителни за определяни само изборите през 20002 г. за губернатор на Красноярския край.

Причина за препоръката на ЦИК този път стана невъзможността да бъде установен истинският резултат от вота на избирателите – кандидатът на компартията Андрей Ищенко водеше при преброяването на гласовете, но в последния момент отстъпи с 1,5% на временно изпълняващия губернаторската длъжност Андрей Тарасенко.

И от двете страни бяха подадени множество жалби, и председателят на ЦИК Елла Памфилова препоръча отмяна на изборните резултати.

Самата ЦИК не може да отмени резултатите – тя не е организатор на тези избори.

Ако подобна ситуация се повтори в трите региона, където в неделя1 23 септември ще се проведе втори кръг на изборите за губернатор, техните резултати също може да бъдат отменени.

Руски военни експерти недоумяват как така беше свален техен Ил-20

На 17 септември руски военен самолет Ил-20 бе свален от ПВО на сирийската армия. По-късно руските власти обявиха, че израелски изтребит...

В Хакасия и Хабаровския край на първия тур спечелиха кандидатите от опозицията, а във Владимирска област – сегашният губернатор.

Засега властите всячески се опитват да демонстрират конструктивен подход, смятат „Ведомости“. На 18 септември хабаровският губернатор Вячеслав Шпорт предложи на своя съперник от либерално-демократичната партия Сергей Фургал поста първи вицегубернатор и той го прие.

Такива действия имат за цел намаляване на протестите на избирателите, а също така мобилизиране на лоялния електорат, обясниха двама души, близки до администрацията на руския президент.

Решението на ЦИК повишава рисковете за втория кръг в останалите региони, тъй като заинтересованите сили виждат, че е възможно отстраняването на неудобния губернатор, а това е прецедент, казва политологът Виталий Иванов:

"Отмяната на избори е неизгоден сценарий, а е принудителен, единственият, който позволява макар и в някаква степен запазване на достойнството."

Русия привика холандския посланик заради "шпиономания"

Посланикът на Холандия в Русия Рене Джонс-Бос беше извикана в Министерството на външните работи на Русия във връзка с "продължаващата а...

Решението на ЦИК е половинчато, критикуват го за това, че е отнета победата на кандидата на опозицията, подчертава политологът Николай Петров: "Но това е вариант, който устройва всички."

Кремъл отстрани всички кандидати, които биха могли да станат алтернатива на действащите губернатори, в резултат на което неизвестни опозиционни кандидати минаха на вълната на протестите, смята експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари