Смолян

В Смолян показаха как подменят канализация без да разкопават асфалта

7487

Безизкопна технология, по която подменят канализацията, показаха в Смолян днес изпълнителите на водния проект. Тя на практика представлява пъхане на тръба в тръба, като новата е сгъната и се съхранява в сандък. Армировката ѝ е от стъклени нишки, които са непрекъснати, импрегнирани с полиуретанова смола.

Новата тръба, която днес полагаха на улица „Евридика“, бе с дължина 85 метра и сечение 800 мм. По думите на представителя на фирмата, която направи демонстрация - Щерион Костов, ако това беше обичайната тръба, би следвало да се превози с няколко камиона.    

"Тъй като предвиждаме главният градски колектор да се рехабилитира по технологията, която тук прилагаме, нашата цел е гражданите, корпоративните фирми, общините и държавата с терени, върху който е построен колекторът, да видят, че няма никаква интервенция отгоре. Че изкопи се извършват. Просто трябва да се осигури достъп до съответната шахта, фирмите да си свършат работата, да си направят рехабилитацията. Хората да не се притесняват за собствеността си, а само да осигурят правото на достъп до съответните съоръжения. Тази технология е усвоена, работи се по нея, изпълняваме проектите. Има над 300 метра изпълнени по тази улица "Евридика", заяви управителят на "ВиК" ЕООД инж. Георги Василев.

Той поясни, че главният изпълнител е "Райкомерс Конструкшън", а те са привлекли друга фирма като подизпълнител за конкретната специализирана дейност.

"Технологията, която се прилага, е изцяло безископна. Тоест, няма никакво разрушаване на настилката, не се разрушават и старите тръби. Ние работим по един участък всеки ден. Може да се прави по едно парче. Винаги от горната страна отбиваме водата, тъй като това е действаща канализация. Обратните води са си в нея. Използваме помпи и тръби, като припомпваме в по-следващ участък, за да заобиколим мястото, в което работим. След като сме сигурни, че водата е отбита, прилагаме новия материал. Той представлява армировка от стъклени нишки, тъкани без да бъдат прекъсвани. Тоест, всяко парче материал открай докрай е от едни и същи нишки, импрегнирани с полиуретанова смола", обясни Щерион Костов.

По думите му тръбите, които се ползват за класическо полагане, са почти на същия принцип изработени, с почти същите материали. При безископния метод обаче тръбата се приготвя на момента.

"След като сме осушили работното място, издърпваме самия материал, който е във формата на ръкав или сплескано кръгче. Хваща се с колани, издърпва се през старата тръба. Изрязва се в двата края, тъй като всяко парче е поръчано по мярка. Няма как да се използва на други места, не може да се комбинира, не може да се свързва. След като се изреже, се затапва от двете страни с тиксо тапи. В момента, в който се затапи от двете страни, му се подава въздух и се надува. Когато се надуе, заема формата на старата тръба - което е търсеният ефект. Ние повтаряме едно към едно старата тръба, като стесняваме сечението й с около 8 мм. Отзад върви една голяма колона лампички. Това е т. нар. влакче с лампички, на което има 9 изключително мощни лампи от по 1000 вата. В момента, в който материалът е надут, вкарваме лампите вътре по специален метод. Материалът, в който има т. нар. фотокатализатори, се надува с налягане, лампичките се изтеглят през него. При огряване той започва да втвърдява. Лампите се издърпват с постоянна скорост, предписана по спецификация. Резултатът от всичко това е чисто нова, работеща тръба, в която се изрязват само краищата, за да бъде нормална и на момента водата може да бъде пусната по нея", посочи Костов.

Той обясни, че по ул. „Евридика“, тъй като е много наклонена, с доста завои, този материал не може да прави чупки, правят малки участъци от по около 30 метра, от шахта до шахта. На правия участък полагали тръби наведнъж през 2-3 шахти, като на теория е възможно полагане до 150 метра. 

„В този сандък има 85 метра тръба с диаметър 800 мм. Това иначе е няколко камиона като количество материал. Огромният плюс е, че няма прекъсване на услуги. Върху всичките блокчета и консуматори и няма никакво разкопаване. Единственият недостатък е стесняване на движението, което няма как да се избегне“, допълни представителят на фирмата.

Водният цикъл на Смолян се изпълнява в три етапа. Първият етап е договор по Червена книга, който е на 92% изпълнен, заяви още инж. Георги Василев. Изпълнител по договор за 27 млн. лв. с ДДС е консорциум „Пашмакли“ между фирмите „Автомагистрали Хемус“, „Променергомонтаж“ и „Автомагистрали Черно море“. От „ВиК“ се надяват първият етап да приключи най-късно до ноември месец.

Вторият е по Червен Фидик – договорът е възложен на инженеринг, за проектиране и строителство. По него изпълнението е едва 9%, тъй като е започнал през юни месец. Ангажимент е на консорциум „Смоляни – Конструкт“  между фирмите „Ракомерс Конструкшън“ и „Ар Си Дизайн“ по договор за 37,5 млн. лв. с ДДС. 

Третият етап е реконструкция на главния градски колектор, също на инженеринг. Договорът е с фирма „ИСА 2000“ на стойност 18 млн. лева.

"Надяваме се октомври или най-късно ноември месец да приключи. По Жълта книга на миналата оперативка отчетохме 9% напредък, като се има предвид че юни месец е стартирал проектът. Третият елемент е градският колектор. До края на другата седмица ще внесем всички документи, които са необходими, в община Смолян за одобряване на идейния проект. След одобряване на проекта, тъй като е спечелен от "ИСА 2000" на инженеринг, ще трябва малко време фирмата да си изработи проекта именно за такъв тип рехабилитация. По Жълтия Фидик вече копаят на над 10 участъка. Има си график, при всички положения ще се съобразим със зимното поддържане на пътя и съответната организация на движение", подчерта Василев.

Той уточни, че от 33 неасфалтирани улици сега са останали 7. "Имам уверението, че от 1 септември ще дойдат да си завършат останалите 7 улици, които са по Червена книга, но тогава пък ще имаме за асфалтиране още участъци по Жълта книга. Така, че този процес трябва да се овладява доколкото да не пречим на гражданите, разкопаните участъци да са сравнително малко и да са търпими", допълни Василев.  

Етикети:

Още от Смолян

Огромна табела с гайда си направиха в Стойките
"Гласът на Родопите" отпразнува рожден ден в тесен кръг
Смерч нанесе значителни щети в родопските гори (СНИМКИ)
Мъртво пиян шофьор – с 3,51 промила, арестуваха в Широка лъка
Оттеглена жалба в КЗК за климатиците в Смолян по европроект развърза ръцете на общината...
С нова апаратура на световно ниво се сдоби болницата в Смолян

Последни новини

 • Калина Константинова: „Продължаваме промяната” не се загубили тотално доверието на хората

  „Тази стратегия, която имаше предизборната кампания да се насади едно чувство на апатия се видя и в активността на избирателите. В тази токсична среда беше трудно нашите послания да достигнат до хората”. Това заяви в ефира на БТВ Калина Константинова от ПП. По думите и „Продължава...

 • Окрилен Левски с тежка визита на тим, срещу който има само 2 победи в последните 5 мача

  Вече се поднови българската efbet Лига и е време за последния двубой от 12-ия кръг в първенството. Един срещу друг се изправят два отбора, които са един след друг в класирането, но ги разделя огромна пропаст. Левски е с 18 точки от осем изиграни двубоя, докато Берое е точно зад "сините" със, забележ...

 • Стефан Янев не отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ

  Ние ще сме най-малката парламентарна група в Народното събрание. Но участието в политически живот не разделя партиите на малки и големи, а на такива, които предлагат решения и които не предлагат. Това каза лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в ефира на Нова телевизия. „Очерт...

 • В древния град Анемуриум е намерено погребение на дете в амфора

  Археолози разказаха за резултатите от разкопките в древния град Анемуриум. На мястото, където се предполага, че е минавала улица с колонада, са открити четири погребения: трима възрастни и едно новородено дете. Останките на последното се намирали в търговска амфора. За откритието съобщава Hürri...

 • Бойко Борисов би Ицо Хазарта, но Кирил Петков и Асен Василев печелят в техните софийски райони

  Водачът на листата в 25-ти МИР лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спечели срещу Христо Петров (Ицо Хазарта). Това сочи справка в сайта на ЦИК. На трето място в 25-ти МИР е "Демократична България - обединение" с 11.51%. Лидер на тяхната листа там беше Владислав Панев. "Възраждане" се нареждат непосредстве...

 • 230 гласуваха в Босилеград

  230 са гласували в секцията в Босилеград, Сърбия , съобщават от екипа на Културно-информационния център там след края на изборния ден. Най-много гласове - 71, получава ГЕРБ. "Продължаваме промяната" получава 37, "Демократична България" - 17, "Възраждане" - 17, ВМРО – 11, "Български възход" &n...

 • 7 мъжки фрази, които влудяват жените

  1. Когато ѝ даваш съвети Вие вечеряте и тя ви разказва за проблем с нейния шеф. Виждате очевидното решение и й казвате какво е то, но някак си сега тя ви е ядосана. Може да се опитвате да помогнете за разрешаването на проблема й, но тя всъщност просто иска да я изслушате. Жените говорят, за да реша...

 • На финалната права: Картината на новия парламент

  Преброяването на вота от предсрочните парламентарни избори - третите такива за периода 2021 - 2022 година, вече е към края си. ЦИК публикува резултати при 99,03% преброените протоколи. ELECTION_RESULT_PARLIAMENTARY_2022 На първо място е ГЕРБ-СДС. Коалицията между партията на Бойко Борисов и синята...

 • Къде е върховният лидер на Иран - още не е ясно

  Публичната липса на върховния ирански лидер Али Хаменей създава вакуум във властта в Иран и вероятно в управляващия елит има разногласия кой би бил наследник и какъв точно да е подходът за справяне с протестите в страната, избухнали след трагичната смърт на 22-годишна Махса Амини. Това е основното з...

 • Каква е разликата между ракия и пърцуца?

  Като национално питие и носител на традициите на българите, ракията е чест спътник на вечерята на средностатистическия българин, предпочитана алкохолна напитка по време на семейни празници и част от националната ни идентичност. Предвид всичко това е странно мнозина да не знаят значението на думи кат...

 • Св. Дионисий Ареопагит

  На този ден се чества Св. Дионисий Ареопагит.  Дълго се смятало, че св. Дионисий е автор на философски и богословски произведения, които са оказали огромно влияние върху мисловността на Християнския Изток и Запад. Техният автор е наричан днес Псевдо-Дионисий Ареопагит - (Pseudo) Dionysius the ...

 • Дерби в топ 4 на efbet Лига: Вторият среща четвъртия, разделя ги само точка

  Време е и за последните двубои от 12-ия кръг в българската efbet Лига, която бе подновена след изминаването на паузата за мачовете на националните отбори. Несъмнено един от най-интригуващите сблъсъци от кръга противопоставя Локомотив Пловдив срещу ЦСКА 1948 - или иначе казано - четвъртия срещу втори...

 • Броят на жертвите на урагана "Иън" доближава 70

  Федералните власти в САЩ обещаха да предоставят огромно количество помощ на хората, пострадали при преминаването на урагана "Иън" миналата седмица. Това стана в момент, когато броят на жертвите продължава да расте, а спасителните екипи издирват оцелели. По последни данни е потвърдена смъртта на 68...

 • Тестват системата за ранно предупреждение

  Днес (3 октомври) в 11:00 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Тя ще бъде тествана в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца...

 • 3-те зодии родени да бъдат лидери

  Има хора, които още от момента на раждането си се заявяват и казват пред света, че ще направят велики дела! Зодията, месецът и денят на раждане на всеки оставя сериозен отпечатък върху личността му. Ето кои са знаците в хороскопа, които са дарени с енергията на победата и възхода и които се отличав...

 • Успехите на украинската армия "не се ограничават до Лиман", каза Зеленски

  Успехите на украинската армия "не се ограничават до Лиман", каза президентът Володимир Зеленски. Миналата седмица руските въоръжени сили се изтеглиха от този град в Източна Украйна, за да не бъдат обкръжени. "Историята за освобождаването на Лиман в Донецка област сега е най-популярната в медиите. У...

 • Алкохолът е най-вреден, ако сте под тази възраст

  Според най-мащабното по рода си проучване алкохолът крие значителни рискове за здравето и не носи никакви ползи за младите хора, но някои по-възрастни хора могат да спечелят от пиенето на малки количества, пише "Гардиън“.  Заключението е на авторите на изследването "Глобална тежест на за...

 • При почти 97% преброяване: Парламент със седем партии и най-вероятно кратък живот

  Вече 96,95% са преброените протоколи от предсрочните парламентарни избори в неделя (2 октомври). А навсякъде изборите приключиха - в 6:00 беше сложен край на вота в Калифорния. На първо място е ГЕРБ-СДС. Коалицията между партията на Бойко Борисов и синята формация получава 25.46% от гласовете или ...

 • Дневен любовен хороскоп за днес, 03 ОКТОМВРИ 2022

  Овен За пръв път от доста време насам няма да подхождате към света с рогата напред.  Телец Спокойствието във връзката е застрашено, но би могло бързо да се възвърне, ако оставите злопаметността си да излезе в „отпуска“.  3 зодии, които трябва да внимават през ОКТОМВРИ Близ...

 • Не изхвърляйте кората на лимоните, теса най-полезни

  Както всички знаем, лимоните имат множество ползи за здравето поради витамин С, който помага за укрепване на имунната система, помага на тялото да се бори с инфекциите и насърчава загубата на тегло. Освен това съдържа вещества, които помагат за предотвратяване на рак, регулиране на кръвното налягане...