Важен кръвен маркер - открива възпаления, предупреждава за инфаркт и инсулт

12129
Важен кръвен маркер - открива възпаления, предупреждава за инфаркт и инсулт
Снимка: iStock

CRP е един от най-често срещаните маркери за възпаление в организма, откъдето идва и общото му наименование - протеин на острата фаза. 
За какво може да свидетелства прекомерно високото ниво на CRP? Можем ли да оценим риска от сърдечен удар въз основа на резултатите от морфологията?

CRP - какво представлява този тест и защо се нарича така?

CRP е съкращение на протеин, чиято концентрация се измерва в кръвна проба. С-реактивният протеин (C-Reactive Protein) се нарича още протеин на острата фаза, който се освобождава от човешкия черен дроб, мастните клетки, както и от стените на артериалните съдове. 

Кога лекарят назначава изследване на CRP? 

Основната причина за изследване на нивата на CRP във венозна кръв е да се подозира възпаление. Повторното насочване обикновено е опит да се оцени ефективността на предприетото лечение. По-рядко CRP се използва за оценка на риска от сърдечносъдови заболявания. 

Точното отчитане на резултатите и сравняването им със специфични норми осигурява първоначална диагноза за вида на инфекцията и улеснява съответните стъпки при по-нататъшното диагностициране.

Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания?

Колко трябва да бъде нормата за CRP? 

Концентрацията на белтъка CRP може да приеме различни резултати, а дадените стойности показват видовете заболявания и тяхната тежест. Резултатите от CRP на пациентите се отнасят към нормата, която е до 5 mg/l за здрав човек. В този случай се казва, че резултатът от CRP е отрицателен. 

Малко по-високи концентрации могат да се появят в морфологията на хора със затлъстяване, пушачи и страдащи от хипертония. С-реактивният протеин е статистически по-висок и при жените. Резултатът може да зависи и от възрастта и предишната медицинска история. За медицински значими повишени нива на CRP се считат тези над 10 mg/l.

При интерпретирането на резултатите, освен пола и възрастта, лекарят взема предвид и фактори като раса, физическа активност, предишна медицинска история и текущия сезон. Поради броя на променливите, влияещи върху показанията на морфологията, за поставяне на пълна и категорична диагноза може да са необходими допълнителни изследвания.

Какво означава повишено ниво на CRP?

Високите нива на С-реактивния протеин могат да показват редица възможни причини. Анализът на точното показание на теста за CRP може да помогне за по-точното им идентифициране:

- под 40 mg/l - при жените бременността може да е вероятна причина за леко превишаване на нормите. Други възможни причини включват леко възпаление и вирусни инфекции. 
- 40 до 200 mg/l - това е най-често срещаният диапазон, когато става въпрос за необичайни резултати от CRP. Бактериални инфекции са отговорни за огромното мнозинство от такива случаи. 
- от 200 до 500 mg/l и повече - ако нормата е превишена повече от 20 пъти, трябва да се предприемат допълнителни стъпки възможно най-скоро за диагностициране на проблема. Такива показания са резултат от опасни и широко разпространени бактериални инфекции, безсимптомни или оскъдни тумори и сърдечносъдови заболявания. При трансплантирани пациенти такива стойности могат да бъдат показателни за отхвърляне на трансплантацията.

Много високите резултати на CRP могат да показват риск от инфаркт или съдови проблеми, но в този случай винаги е необходимо диагнозата да се потвърди с други изследвания. Този вид протеин се произвежда от клетките на стените на кръвоносните съдове и излишъкът от него може да показва заболявания, свързани със системата за пренос на кръв - най-вече атеросклероза.

Лекари: Не правете това преди кръвни изследвания, променят резултатите 

Опасно ли е твърде ниското ниво на CRP?

При анализа на лабораторните тестове не се разграничава такова нещо като "твърде нисък CRP". Резултати между 0 и 10 mg/l са тези на здрав човек. За по-задълбочена диагноза се използва по-точен тест, който е включен в списъка на морфологичните показатели като hs-CRP. Този метод позволява много по-точно измерване на количеството на протеините на острата фаза. 

Обикновено се използва за оценка на риска от инфаркт на миокарда, инсулт, а също и от коронарна болест на сърцето. Стойности под 1 mg/l означават нисък шанс за съдови проблеми. Ако в организма няма възпаление и CRP остава постоянно над 3 mg/l - рискът от гореспоменатите състояния се определя като висок.

Изследването на белтъка CRP е един от основните параметри на всяко кръвно изследване. Измерването му може да бъде назначено от вашия личен лекар и обикновено е едно от първите изследвания, които ще се появят по време на диагностиката. 

Допълнителни измервания трябва да се правят по време на лечението, както и след края на терапията (напр. антибиотична терапия при бактериални инфекции). Нивото на CRP се променя много динамично, а ефективната терапия дава забележима разлика в резултатите обикновено още на втория ден от лечението.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com