НА ЖИВОВойната в Украйна

Ваня Григорова: Минималната заплата трябва да е минимум 850 лева

5824

"Минималната работна заплата трябва да бъде минимум 850 лв. И това е, за да се изпълни само един от критериите, заложени в директивата за адекватност на минималните възнаграждения. Защото 850 е минумум на минимума, но за да се прецени това е ли адекватно заплащане, трябва да се сравни със сумата, която е нужна за живот за българския работник, а тя е много по-висока".

Това заяви в Студио Actualno икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

По думите й това увеличение е трябвало да бъде направено още в средата на годината и поради факта, че тогавашните управляващи не приеха предложението на КТ "Подкрепа", от синдикалното сдружение не подкрепили актуализацията на бюджета тогава.

"850 лв. съвсем не е невъзможен размер сега и веднага", категорична е Григорова. 

По думите й има сектори, в които повижението на заплатите е свързано с повишението на ръста на минималната работна заплата: "Ръстът е нула, съответно там няма увеличение на вънагражденията - например в БДЖ".

Григорова е категорична, че "има много тежко недофинансирани структури от държавната администрация, а там където в частния сектор не се актуализират заплатите, също се повишава напрежението ако хората не се договорят със своя работодател, ще преминат към стачки".

Какво още каза тя и защо според нея данъчната ни система е "африканска" - вижте в цялото интервю в "Студио Actualno" с Мирослав Димитров!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Белгия пред дилема дали да удължи...
Рязък скок на заетостта в САЩ,...
Държавна агенция не спазва закона...
1000 лв. минимална заплата от...
Възможно е прекъсване на тока...
Икономист: Без парламент няма...
Предстои обсъждането на нова...
Красен Станчев не вижда как ще...
Защо водещи международни IT компании...
Костадинов възхвали стабилността...
Ваня Григорова: Минималната...
Синдикатите против предложението...

Последни новини