ВАС пусна обществената поръчка за оборудване на лабораторията на БАБХ

1148
ВАС пусна обществената поръчка за оборудване на лабораторията на БАБХ
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд окончателно отмени определение на Комисията за защита на конкуренцията от 2 март 2023 г. С него антимонополният орган спря за възлагане на обществена поръчка с предмет "Доставка на техническо оборудване за дейността на Централната лаборатория за химични запитвания и контрол".

Начинанието за изграждане на лаборатория бе на правителството на Кирил Петков, а след това бе продължено от служебните кабинети. Това обаче е втора спряна поръчка, като първата бе обявена от КЗК за незаконосъобразна през октомври миналата година. Спирането ѝ не е обжалвано от БАБХ и Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол, която е възложител. Новата поръчка е обявена на 23 януари 2023 г. и спряна на 27 февруари.

От май 2022 г. държавата пое фитосанитарния контрол на стоките от тежкотоварните превозни средства, преминаващи през пункта. След като пое процеса по изследване на пробите, БАБХ започна да ги изпраща до централната лаборатория в София, което първоначално доведе до забавяне и протести на превозвачи. Впоследствие капацитетът на изследваните проби беше увеличен до 50 дневно, след като беше открит филиал на централната лаборатория. Още: АКФ пита Демерджиев поела ли е държавата наистина контрола на "Капитан Андреево"

Държавният контрол е за сметка на частната фирма "Евролаб 2011", която с договор от края на 2021 г. наема помещение на границата за 10-годишен период, което превръща в лаборатория.

Процедурата през КЗК е блокирана по жалба на „Интерпред Еврологистик“ ЕООД. ВАС обаче оставя без уважение като неоснователно искането на дружеството за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“.

Обществената поръчка е била открита на 18 януари 2023 г. с решение на директора на ЦЛХИК. Лабораторията е към Българската агенция по безопасност на храните и в нея се извършват и изследвания на пробите от ГКПП „Капитан Андреево“.

Върховните магистрати приемат, че изложените от възложителя (ЦЛХИК) съображения пред КЗК, както и приложените доказателства обосновават превес на обществения интерес от продължаването на процедурата по възлагане на обществената поръчка. Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че отрицателните последици от всички интереси, които могат да бъдат увредени – включително интересите, свързани с отбраната и сигурността, превишават ползите от налагането на временната мярка.

Определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност. Спешността и неотложността на провеждането на обществената поръчка са обосновани и с представеното от възложителя писмо от зам.-изпълнителния директор на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност“ в Европейската комисия. В него се поставят въпроси – одитни препоръки, които касаят Системата за лабораторен контрол на остатъци от пестициди и ветеринарномедицински лекарства. ЕК изисква от страната ни да докаже, че лабораториите за изпитване имат подходящо оборудване за контрол на остатъчните вещества от пестициди, митотоксини и остатъци от ветеринарномедицински продукти.

Върховните магистрати считат, че определението на КЗК е неправилно и при постановяването му са допуснати пороци, които са основание за неговата отмяна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com