Вегетарианска кето диета – възможно ли е?

3225

Kето диетата, която стана доста модерна и предпочитана, се характеризира с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Ограничава се приема на въглехидрати до 20-50 грама на ден. Този изключително нисък прием на въглехидрати предизвиква кетоза. Това е метаболитно състояние, при което тялото ви започва да изгаря мазнини вместо глюкоза. Обикновено в тази диета са включени животински продукти - месо, риба и птици, но е възможно да се адаптира и към вегетарианска диета.

Диетата с кафе: Как да накарате една ободряваща напитка да работи за вас?

Какво представлява вегетарианската кето диета?

При вегетарианската кето диета са съчетани аспекти на кето диетата и на вегетарианството. Вегетарианците наблягат на животинските продукти - яйца и млечни продукти, но избягват месо и риба. При кето диетата 70% от общия прием на калории трябва да идва от мазнини – масло, риба, месо, пълномаслени млечни продукти. Докато при вегетарианската диета тези мазнини се включват в менюто чрез яйца, авокадо, ядки, кокосово масло.

Какво мога да ям, когато съм на диета – не пропускайте тези 5 храни

Ползи за здравето

- Предпазва от хронични заболявания

Проучванията свързват вегетарианските диети с по-нисък риск от рак и подобрени нива на няколко рискови фактора за сърдечни заболявания - ИТМ, холестерол и кръвно налягане.

В проучване е доказано, че и кето диетата може да доведе до значително намаляване на телесното тегло, общия холестерол, LDL (лошия) холестерол, триглицеридите и кръвната захар, всички от които са рискови фактори за сърдечни заболявания.

- Насърчава загубата на тегло

И двата вида диети, както вегетарианската, така и кетогенната - са свързани със загуба на тегло. Високото съдържание на здравословни мазнини в тях може да ви накара да се чувствате сити за по-дълго време, да намалите глада и апетита. Това ще доведе до загуба на излишни килограми.

- Подпомага контрола на кръвната захар

И двата вида диети поддържат контрола на кръвната захар. 5-годишно проучване при 2918 души е установило, че преминаването към вегетарианска диета намалява риска от диабет с 53%, а кето диетата може да подобри регулирането на кръвната захар в тялото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Как само с 1 грейпфрут може да пречистите...
Лекар обясни защо е толкова полезен...
Дар от природата, който смазва...
Спрете да правите тези неща, ако...
Това е ядката, която изостря паметта...
Подуване на горния клепач - симптом...
5 големи промени в здравето при...
Лекар разкри защо се появяват...
Важен кръвен маркер - открива...
Лекар: „Ако усещате постоянно...
Диети при разстроен стомах...
Трябва ли да пиете много вода след...

Последни новини