НА ЖИВОПравителството въвежда механизъм за контрол на цените

Вицепрезидентът на Аржентина осъден за корупция

1782

Аржентински магистрати осъдиха вицепрезидента Кристина Фернандес де Кирхнер на шест години затвор за корупция в дело, което разтърси страната. 69-годишната Фернандес беше призната за виновна за "измама при управление" във връзка с възлагането на обществени поръчки за строителство на свой приятел.

Малко вероятно е обаче тя да изтърпи наказание лишаване от свобода. Фернандес се ползва с известен имунитет поради функциите си в правителството и се очаква да започне дълъг процес на обжалване.

Тя е лишена от правото да заема публични длъжности за цял живот, но ще продължи да изпълнява функциите си на вицепрезидент, докато делото се разглежда от по-горни инстанции.

Прокурорите искаха присъда от 12 години затвор.

Фернандес заяви, че обвиненията срещу нея са политически мотивирани. В речта си след произнасянето на присъдата тя се определи като жертва на "съдебна мафия", съобщи Би Би Си.

Преди произнасянето на решението тя обвини прокурорите, че са я лъгали и клеветили.

За първи път в историята на Аржентина вицепрезидент е осъден за престъпление, докато е заемал поста си. Прокурорите заявиха, че Фернандес е водила незаконни сделки по времето, когато е била президент на Аржентина от 2007 до 2015 г.

Те твърдят, че тя е създала схема за подкупи, която е насочвала изгодни обществени поръчки към неин приятел срещу пари.

Бизнесменът Ласаро Баес, собственик на строителна фирма, който е обвинен, че е бил основният бенефициент на схемата, също е осъден на шест години затвор. Миналата година той вече беше осъден на 12 години затвор за пране на пари.

По делото бяха съдени още единадесет души. Седем от тях бяха признати за виновни и осъдени на между три и половина и шест години затвор, трима бяха освободени, а делото на един беше прекратено.

Прокурорите заявиха, че са разкрили нередности в десетки търгове за обществени поръчки, възложени в южната провинция Санта Крус - политическата крепост на Фернандес. Много от строителните проекти там така и не са завършени.

Прокурор Диего Лусиани определи това като "вероятно най-голямата корупционна операция, която страната познава".

Той заяви, че предполагаемата схема за подкупи е причинила на аржентинската държава загуби в размер на най-малко 1 млрд. долара. Фернандес категорично отхвърли всички обвинения срещу нея.

ОЩЕ: Как се живее в Аржентина под натиска на 100% инфлация?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Полша купува ракетни установки...
САЩ: Помагаме на засегнатите...
Байдън с важно обръщениe за състоянието...
Активисти на "Грийнпийс" превзеха...
САЩ преместиха военен кораб с...
САЩ ще наложат 200% мито върху...
Байдън готви визита в Полша за...
След земетресението: САЩ ще предоставят...
Колумбия засече още един китайски...
Гутериш: Шансовете за мир намаляват,...
САЩ няма да върнат отломките от...
Чили поиска международна помощ...

Последни новини