НА ЖИВОВойната в Украйна

Виетнам в битка срещу една от най-големите зависимости от въглища в света

1499

Въпреки бума на слънчевата енергия във Виетнам и амбициозните цели за опазване на климата, бързо развиващата се икономика се бори да се откаже от мръсната енергия, оставяйки до голяма степен непокътната една от най-големите програми за въглищна енергия в света, предаде БГНЕС.

По време на срещата на високо равнище за климата COP26 миналата година правителството смело обеща да прекрати изграждането на нови въглищни централи и постепенно да преустанови експлоатацията на най-мръсните от вече работещите, въпреки че енергийните нужди в производствения център нарастват.

"Но всъщност Виетнам не прави това на национално ниво", казва пред АФП Нандини Дас, анализатор на енергийните изследвания и политики в Climate Analytics.

Виетнам се ангажира да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г., но тъй като една година по-късно въглищата и газът все още са основна част от енергийния микс, този ангажимент е на нестабилна основа, каза тя.

Авторитарната комунистическа държава вкара тази година в затвора четирима зелени активисти, сред които и активистката срещу въглищата Нгуй Тхи Кханх, което разтревожи природозащитниците, които твърдят, че без тях за Виетнам ще бъде още по-трудно да се откаже от мръсната енергия.

"След като лидерите в областта на климата са в затвора, мисля, че има сериозни съмнения относно способността на страната да постигне целите си", казва Майкъл Сътън, директор на фондация "Голдман" за опазване на околната среда.

Според него "лидери като Кханх играят важна роля в изграждането на обществена подкрепа" за радикална промяна на виетнамската икономика.

Бум на слънчевата енергия

След Китай и Индия Виетнам е на трето място в света по големина на проектите за нови въглищни електроцентрали.

Но на COP27 тази седмица страните от Г-7 могат да обявят финансиране в размер на милиарди долари, за да помогнат на Виетнам да се откаже от изкопаемите горива, а страната може да привлече още милиарди инвестиции в чиста енергия като част от Партньорството за справедлив енергиен преход.

Възходът на слънчевата енергия в страната от Югоизточна Азия също е стремглав.

Делът на електроенергията, произведена от слънчева енергия, отбеляза най-голямото увеличение в света през 2021 г., като скочи до 10% от 2% година по-рано, според независимия енергиен мозъчен тръст Ember.

Миналата година страната се нареди в топ 10 в световен мащаб по капацитет за слънчева енергия.

В делтата на Меконг фермерът Доан Ван Тиен, чиято общност е бедна, отдалечена и има малък достъп до националната мрежа, е един от тези, които са се възползвали.

През по-голямата част от живота си той е разчитал на скъпоструващ маслен генератор, докато не се появяват 14 слънчеви батерии, финансирани от Green ID, група с нестопанска цел за опазване на околната среда, основана от активиста Кханх.

"Това много промени живота ми", казва той пред АФП, показвайки с жестове доходоносните си култури от авокадо и мандарини.

"В миналото искахме да отглеждаме тези плодни дръвчета, но не можехме да си позволим да захраним водната помпа", казва той. Сега той полива растенията си безплатно.

Други посегнаха към слънчевата енергия, благодарение на щедрите преференциални тарифи, но успехът ѝ се сблъска с препятствие: ограниченията в инфраструктурата означават, че преносните линии не могат да се справят с пиковете в доставките, което налага ограничение на количеството енергия, което операторите могат да подават към мрежата.

Промяна на нагласите

Според Танг До, научен сътрудник във Факултета по публични политики "Крофорд" към Австралийския национален университет, последните цели на Министерството на околната среда в областта на климата, публикувани през юли, са "ясни и много по-амбициозни от предишните".

Новата стратегия на министерството повишава целта за намаляване на парниковите газове до 2030 г. от миналогодишната цел от девет процента в сравнение с обичайната дейност до 43,5 процента. Очаква се емисиите да достигнат своя връх през 2035 г., а през 2050 г. да се понижат до нула.

Проблемът, според Дас, е, че новите политики все още не са приложени.

"Ще дадем срок от шест месеца, за да видим", каза тя.

Арестите на активисти за климата направиха енергийните намерения на Виетнам още по-трудни за разгадаване.

Кханх работи в тясно сътрудничество с правителството, за да намери начин да намали използването на въглища, докато Данг Дин Бах, служител на НПО, превърна в своя мисия да информира жителите за въздействието на потенциалните проекти за електроцентрали върху здравето.

Той "им предлагаше съвети, за да разберат правата си и да могат да ги упражняват", казва съпругата на Бах Тран Фуонг Тао пред АФП.

През 2017 г. Бах и неговата група с нестопанска цел "Право и политика за устойчиво развитие" помогнаха на правителството да постигне рядко срещано съгласие по отношение на електроцентрала в провинция Бинх Туан, на която беше разрешено да изхвърли в морето един милион кубически метра въглищни утайки.

Той е арестуван през юни 2021 г., а тази година е осъден на пет години затвор.

Въпреки че Виетнам, една от най-уязвимите към изменението на климата страни поради дългата си и гъсто населена брегова линия, няма много време за губене, изследователят Танг смята, че няма друг избор, освен да бъдем търпеливи.

"Цялата икономика сега зависи от въглищата, така че това прави промяната много трудна", казва той.

"Не е лесно да се вземе решение просто да се затвори въглищна електроцентрала, а утре да отворим слънчева и вятърна, за това са необходими много време и ресурси, а също и да се промени мисленето."

Климатичните промени ще погубят кулинарното наследство на Европа?

От световноизвестните френски сирена до италианското "Пармиджано" и гръцките маслини "Каламата" - кулинарните съкровища на ЕС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Климат

Жълт код за виелици и обилни снеговалежи...
Как козметичната индустрия влияе...
Как наводненията се превръщат...
Равносметка за 2022 г: Рекордни...
Защо растенията имат нужда от...
Последните 8 години са били най-топлите...
218,4 квадратни километра гора...
ООН бори дезинформацията за климата...
Половината от световните ледници...
Гутериш: Ограничаването на глобалното...
ООН: Яденето на повече плодове...
България е на трето място по защитени...

Последни новини