НА ЖИВОВойната в Украйна

Вижте Великата пирамида в Гиза отвътре с 3D обиколка

6144

Вече можете да разгледате Великата пирамида в Гиза в 3D цифрова обиколка. Пирамидата, известна още като пирамидата на Хуфу или Хеопсовата пирамида, е заснета от изследователи за осъществяването на обиколката на трите вътрешни камери, пише IFLScience.

Обиколката започва с влизане през тунел, за който се смята, че е създаден от разбойници през 820 г. В обиколката са включени камерата на царя (фараона) в горната част на пирамидата, камерата на царицата в средата и подземна камера с неизвестна цел.

Великата пирамида – с размерите на астероида Диморф, в който НАСА разби космически кораб по-рано тази година – е най-голямата от египетските пирамиди и гробница на втория фараон от Четвъртата династия Хуфу (Хеопс).

Хуфу започва изграждането на пирамидата, която сега е единствено оцелялото от Седемте чудеса на света, около 2550 г. пр.н.е. В пирамидата са използвани приблизително 2,3 милиона каменни блока, тежащи средно от 2,5 до 15 тона всеки. Доставянето на материалите там е било нелека задача, с 8000 тона гранит от Асуан, на повече от 800 километра разстояние.

В продължение на години се смяташе, че пирамидите са били строени от роби, но открития от 90-те години на миналия век в пирамидите на Хефрен и Микерин (Менкаур) предполагат, че пирамидите всъщност са строени от платени работници.

Останки на работници са открити в гробници от кални тухли, пълни с бира и хляб, които да вземат със себе си в отвъдния живот, докато изследването на останките им показало, че те са разполагали с богато на месо меню, което би било за завиждане от другите работници по онова време и не би било предоставено на роби.

По-нататъшният анализ на останки на работниците установил, че те са имали и медицински грижи, от лечение на счупвания до свидетелства за мозъчни операции. Установено е, че кракът на един работник е бил ампутиран чрез операция и е живял още 14 години след манипулацията.

Хиляди работници са премествали блоковете на удивителни разстояния с волове и лодки, а може да са ги влачили с шейни по мокър пясък, за да облекчат силата, която им е била необходима, за да ги преместят.

Потопете се още сега в тайните на Хеопсовата пирамида.

ОЩЕ: Археолози разбраха как са строени пирамидите в Гиза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Ето кои са най-страшните земетресения...
Фрагменти от Епоса за Гилгамеш...
Неандерталците живели на големи...
Кой е бил Чингис хан – воинът, основал...
Кой се нуждае от Атлантида, когато...
Покрит с катран инструмент на...
Christie's ще връща открадната...
Открито е мястото на велика битка,...
Село отпреди новата ера се оказа...
Древна египетска работилница...
Ще има ли скоро мъжко хапче срещу...
Нов вид змия кръстиха на Леонардо...

Последни новини