Вярно ли е, че граф Дракула е бил българин?

5831
Вярно ли е, че граф Дракула е бил българин?

Ако при споменаването на граф Дракула си представяте вампир, който пие кръв и е главен герой във филм на ужасите, грешите и сте прекалили с въпросните филми и фантастиката. Граф Дракула е воевода на Влашко, чието истинско име е Йоан Влад, а според известни историци (като професор Николай Овчаров например) граф Дракула е българин. Изненадахме ви, нали?

Граф Дракула – българин?

Редица професори и историци доказват българския произход на граф Дракула. За това, че граф Дракула е българин, те съдят по исторически извори и безспорни доказателства, сред които:

- Търновското царство и влашките воеводи са имали кръвна връзка. Доказана е обсадата на Дракула на средновековната крепост „Калето“ в Свищов. Доказано е, че Свищов е бил арена на битки между християнството и мюсюлманството, като там са се състояли едни от най-решителните, с които влашките воеводи са бранили и отстоявали своята независимост и правото да са свободни. Влашките воеводи са очаквани и приемани от българите като освободители, а Дракула далеч не е единственият влашки воевода, чието име свързваме със Свищов. От всичко това следва, че българският произход на граф Дракула е възможен и не буди изненада.

"Дракула" – един от най-важните романи на Викторианската епоха

- Исторически извори и стари документи красноречиво сочат, че българският език е бил езикът, на който са общували във Влахия аристократите до края на XVII век.

- За български произход на граф Дракула говори истинското му име – Йоан Влад или Йоан ІІІ Влад Цепеш. Известно е, че Йоан е българско име, което произхожда от името на светеца Йоан Рилски. Според тези историци името на граф Дракула доказва, че е българин.

- Известни и доказани безспорно са близките отношения на влашкия воевода Мирчо Стари с последния търновски владетел – цар Иван Шишман, както и че единствени те от всички владетели на Балканите в онези смутни времена не са изпратили войски в османската армия съобразно насилствено наложените им васални задължения. Дело, заради което Шишман е убит, но влашкият воевода оцелява и продължава традицията. Граф Дракула е внук именно на този влашки воевода.

"Дракула: Неразказан" - историята на бащата, война и чудовището

Откъде идва прозвището на Йоан Влад – Дракула?

Граф Дракула е наречен така не защото е пиел кръв или за да се търси връзка с вампирите, а заради практиката му да набива на кол пленените след битка. Друга причина Йоан Влад да бъде наричан Дракула е фактът, че по това време съществувал орден, чиято мисия и цел били борбата срещу турците. Бащата на Йоан бил член на този орден, наречен Дракула, откъдето и синът му Йоан Влад безспорно получава прозвището си. Вероятно името има връзка и с жестокостта, която проявявал, типична за демони и дракули. Тази жестокост обаче нито е случайна, нито е безпричинна. Известно е, че Дракула като дете заедно с брат му били заложници в султанския двор. Тормозът, на който били подложени двамата братя – прави Дракула отмъстителен и жесток до демонизъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com